Close search

Фитнес спартанци се зобат с „бабини зъби“ за сила и мускули

Фитнес спартанци се зобат с „бабини зъби“ за сила и мускули Фитнес спартанци се зобат с „бабини зъби“ за сила и мускули Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Наивни младоци изпивали по цели кани, вместо по лъжичка 

Чудотворната билка с медицинското наименование „Трабузан“ (бел. Ред. от турски език), позната сред народа като „бабини зъби“ се е превърнала в хит сред фитнес манияците, тъй като е сексуална бомба. За по-голяма издръжливост под щангите пишман спортистите се наливали с чай от растението с виагра ефект, обобщи по време на беседа „Билките и подправките в кухнята на древните българи“ бакалавър-фармацевтът Катя Иванова от Горна Оряховица, която е специален гост-лектор на зеленчуковия Карвинг фестивала в Лясковец. 

Градът провежда за Втора година десетдневен маратон посветен на зеленчуците и гурбетчийското градинарство по проект по Оперативна програма „Регионално развитие“. „Купуват цели пакети и варят, а не знаят, че се позволява по лъжичка на ден. Обяснявам на всички клиенти на билковата ми аптека, но те не се съобразяват с това, в манията си за спартански тела“, добави специалистът. Катя Иванова работи 44 години като фармацевт, от които 29 години е отдала на билколечението. Тя е правнучка на Начо Начев - билколечител и знахар. Спомня си случай от Лясковец преди години, когато 50-годишен мъж починал от възбуда след чай от „бабини зъби“.

Растението е ценност за България и се среща в пясъчни дюни в Черноморския регион. То е много силен стимулант , от който се прави трибестанът, което нарежда билката сред особено опасните, когато се използва от глупост. Използва се за различни болежки, според някои баби и за рак. Ефектът при мъжете е като на разгонено животно и последиците могат да са страшни, ако се пие по вече от чаена лъжичка. „Аз съм била републикански шампион по спортна гимнастика и много добре знам как се изгражда здрав организъм, не както днес една част от младите хора се тъпчат с синтетика“, посочи лечителката. Челно място са заели и енергийните напитки. „Кока Колата представлява два много сериозни алкалоида отрити от индианците. Първобитните хора са намазвали стрелите със сок от растенията Кока и Кола за да парализират нервната система на животните, които уцелят по време на лов. Днес има много разнообразни варианти на Кока Кола - това са все събрани два алкалоида в сиропна форма. Едно време в аптеките, когато приготвяхме сиропи – капвахме по една капка само за аромат, а днес се прекалява с пиенето“, каза още Катя Иванова. 

В беседата си пред десетки посетители на Карвинг-фестивала тя говори и за нездравословния и сексуално разхайтен живот, който водят много млади. „Притесняваме и това, че семейните ценности се разпадат и тази група е с разклатени устои. Освен това прекалено рано започва половият им живот, което води до страшни проблеми след години. Най-много усложнения се появяват в яйчниковата функция и родилната дейност и на двадесет и няколко години, когато трябва да имат дете, вече са безплодни. Може би около 10-20% от безплодието у нас е следствие именно на това. Все повече млади момичета са с бяло течение, а момчетата и мъжете не подбират партньорките си, което води до други възпалителни процеси. Мъжкото безплодие е още по-опасно, защото при жената може да се излекува яйчника, а мъжът един път заболял – трудно може да бъде излекуван“, добави лечителката от Горна Оряховица. 

За всяка болка има билка, казва тя, но подчертава, че за простотията, завистта и глупостта няма лек. Катя Иванова е общественичка, борец за връщане към човещината между хората и любител на природата. Тя даваше и консултации на посетителите на фестивала в специална зеленчукова лечебница, където обясняваше кой зеленчук за кой орган е полезен. Днес направи и дарение на социално слабо семейство от Лясковец на стойност 100 лева и подари билки за здраве. 

Градинарският град се стяга в сряда (23 май) да посрещне следобед демонстратори от Националната карвинг асоциация, които ще дълбаят по зеленчуци. Демонстрацията продължава и на 24 Май през деня, а вечерта на сцената ще има концерт на уникалната група „Оратница“, които са мост между поколенията след като съчетаха автентичният фолклор с модерните мотс, дръмен бест, австралийски мотиви и нестандартни инструменти. В събота вечер пък ще забиват група „Блус Трафик“ с електрически блус и блус-рок.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност