Close search

Физиотерапията помага на двойки с репродуктивни проблеми

Физиотерапията помага на двойки с репродуктивни проблеми Физиотерапията помага на двойки с репродуктивни проблеми Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Медицински комплекс "Д-р Щерев" предлага на своите пациенти процедури по физиотерапия и рехабилитация, които осигуряват добра успеваемост при лечението на състояния, свързани с репродуктивни проблеми.

Да имаш дете е едно от най-съкровенните желания на всеки човек. Понякога обаче се изправяме пред пречки, които могат да затруднят сбъдването на тази мечта - например наличието на репродуктивен проблем.

За репродуктивен проблем говорим, когато при регулярни полови контакти не настъпва бременност в продължение на една година при двойки в детеродна възраст и шест месеца при жени над 35 години.

Какви са причините?

Те могат да са различни или комплексни. Най-често репродуктивните проблеми са следствие от ендометриоза, увредими яйцеклетки, поликистозни яйчници, проблеми с овулацията, блокирани фалопиеви тръби, гинекологични заболявания и др.

Болестите, предавани по полов път, също крият голям риск и могат да доведат до сериозни проблеми на репродуктивните системи и при двата пола.

Всяко от тези заболявания изисква ранна диагностика, дълго и упорито лечение. Това са състояния, при които навременното включване на рехабилитационна програма (физиотерапия в комбинация с кинезитерапия) може да доведе до по-добро или до пълно възстановяване и предотвратяване на нежелани последици.

Как може да се повиши шансът за забременяване?

В днешно време с напредването на медицината съществуват различни методи на лечение на стерилитета и постигане на бременност. В случаите, когато говорим за репродуктивен проблем, породен от недоизлекувани гинекологични заболявания или преминали незабелязано инфекции, е добре - освен навременното лечение, - да се предприеме и рехабилитационна програма.

В Медицински комплекс "Д-р Щерев" секторът по физиотерапия и рехабилитацияработи на принципа, че лечебният процес е всеобхватен. По този начин се осигурява по-добра ефективност при провеждането на терапията. Необходимо е преди всичко да се уточни етиологичният причинител и неговата резистентност към антибиотиците, което, разбира се, преценява лекуващият специалист - акушер-гинеколог или уролог.

За терапевтичния метод в Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Важно е да се отбележи, че специфичните възпалителни заболявания се подлагат на задължителна специфична медикаментозна терапия, докато физиотерапевтичното и кинезитерапевтичното лечение се насочват предимно към лечебно-възстановителна методика за неспецифични възпалителни заболявания.

При наличието на специфични възпалителни заболявания физиотерапия се предприема след ликвидиране на причинителя.

Лечебно-възстановителната терапия (физио- и кинезитерапия) се прилага само при липсата на противопоказания като злокачествени процеси, заболявания на сърдечносъдовата система, активна туберкулоза и др.

Рехабилитационните програми започват в подостър или в хроничен стадий. Една от особеностите на хроничните възпалителни заболявания се явява въвличането на патологичния процес на различни звена на репродуктивната система, което води до определени нарушения.

Този вид терапия се използва с успех като допълнение на насроченото от специалист репродуктивно лечение.

Главните задачи, които си поставят физиотерапевтите от Медицински комплекс "Д-р Щерев":

- Постигане на обезболяващ и противовъзпалителен ефект,
- Стимулиране на локалното кръвообращение,
- Профилактично ограничаване на възпалителния процес и неговото повторно обостряне,
- Възстановяване функциите на системата,
- Ликвидиране на вторично възникнали изменения в нервната, ендокринната или сърдечносъдовата система,
- Повишаване защитните механизми на организма.

За изпълнението на всяка от поставените задачи е необходимо съставане на програма. Курсът на лечение е 10-15 процедури. При хронични и нелекувани проблеми е препоръчително курсът на лечение да се повтори.

Разбира се, резултатите от проведения рехабилтиационен курс на лечение се отчитат най-добре от лекуващите специалисти - акушер-гинеколози или уролози. При контролните прегледи специалистите отчитат съответните показатели и сравняват резултатите.

В Медицински комплекс "Д-р Щерев" лекарите и физиотерапевтите работят в тясно сътрудничество, за да се увеличи успеваемостта и да се постигне желаната бременност.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност