Close search

ГМО-крава дава хипоалергенно мляко

ГМО-крава дава хипоалергенно мляко ГМО-крава дава хипоалергенно мляко Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Учени от компанията AgResearch заедно с колеги от университета Вайкато в Нова Зеландия селекционираха порода генно модифицирани крави, чието мляко не предизвиква алергична реакция у децата, съобщава news.gip.ru. Специалистите твърдят, че 3% от всички малки деца имат подобен проблем заради наличието на бета-лактоглуболин в белтъчния списък на продукта. Съставката липсва в майчиното мляко. 

Тъкмо този белтък предизвиква проблемите в случая, уверяват експерти. Учените поработили върху ДНК на кравата, откъдето се управлява синтезът на “лошия” белтък. Добавен бил допълнителен генетичен материал, с което трябвало да се прекъсне “командата” за производство на бета-лактоглуболин. В резултат на тази “алхимия” се родило теленце без опашка.

Експерт те уверяват, че тази подробност е страничен ефект и няма отношение към белтъчния проблем. Отгледаната от телето крава била стимулирана с хормони, за да произведе новата “марка” мляко. То действително се оказало без излишния белтък. 

Работата не свършва дотук. Професор Кит Кембъл от университета в Нотингам признава, че сега трябва да се види дали полезното мляко ще си остане такова през целия живот на кравата и дали ще се предаде “рецептата” му на следващото поколение. 
Европейски изследователи са на мнение, че техниката, която по-рано е прилагана на растения, може да бъде адаптирана и за животни.

Източник: lekar.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност