Close search

Греяно вино против грип

Греяно вино против грип Греяното вино е по-полезно при простуда, отколкото няколко глътки твърд алкохол Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Зимата определено е сезонът на червеното греяно вино. Наричано още Glühwein (от немски език), то определено може да се похвали с много полезни качества. 

Не случайно на най-големите коледни базари в цяла Европа, като този във Виена например, традиционно се предлага именно греяно вино, което да сгрее пазаруващите в студените ноемврийски и декемврийски дни. Известно е, че червеното вино само по себе си има антибактериални и антисептични свойства. Затова в греян вариант е много полезно и при психическа и физическа преумора.

Греяното вино е по-полезно при простуда, отколкото няколко глътки твърд алкохол. То е перфектно, защото е топло и сгрява болния. Нагряването на виното намалява съдържанието на алкохол в него, което го прави още по-полезно. Затова вместо половин чаша бяло или червено вино в този сезон, препоръчваме цяла, но греяно.

Благодарение на подправките, които се използват при неговото приготвяне, полезните свойства на виното се увеличават. Важно е обаче да не се прекалява с “лекарството”. Или както е известно, всичко е в мярката.

Друго важно правило е, че греяното вино трябва наистина само да се сгрее, а не да кипва.

Върху него може да се образува пяна, която обаче изчезва преди кипването. Най-добрият избор е червеното сухо или полусухо вино.

В него се добавят канела, карамфил, кора от лимони, анасон, мед, джинджифил. Като нетрадиционни добавки могат да се използват черен пипер, бял пипер, дафинов лист, ябълки, стафиди и орехи.

Греяното вино се пие горещо и от високи чаши, в които по-бавно да изстива. Желателно е да са прозрачни, за да се любувате по-дълго на красивия цвят на напитката. Добра превенция е срещу грипа, пише още doctiming.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност