Защо трябва да хапваме чесън, особено в студеното време?
Съдържанието на жизненоважното химично съединение алицин, което е чудесно терапевтично средство прави чесъна един от най-полезните хранителни продукти.
Именно алицинът, който съдържа сяра, е виновникът за аромата на чесъна.
Чесънът съдържа фосфор, калций и желязо, йод, сяра, хлор, алицин и алисатин. Той е полезен при диабет. Диабетът може да увреди бъбреците, нервната система, сърцето и зрението. Маслото от чесън помага при лечението на страничните ефекти на диабета.
Чесънът заради високото ниво на алицин предотвратява окисляването на вредния холестерол. Всички хора с високо ниво на вреден холестерол трябва да включат чесън в менюто си.
Чесънът е полезен при хипертония. Когато човек има високо кръвно, алицинът в чесъна действа отпускащо на кръвоносните съдове. Чесънът се бори и с тромбозите.
Всекидневната употреба на чесън помага да се отстранят проблемите с храносмилането. Дори раздразнения на храносмилателния тракт могат да бъдат отстранени с чесън.
Чесънът е богат на селен, кверцетин и витамин С, което помага за лечението на очни инфекции и болести. При болки в ушите се използва чесън, защото той има противогъбични и антибиотични свойства.
Чесново масло можете да си приготвите сами, като изцедите сока от настърган чесън и го добавите в зехтин. Сместа се съхранява при стайна температура три дни.
Чесънът лекува дизентерия, диария и колит. Ролята му в отстраняването на глистите е направо феноменална. Той не влияе на полезните организми в стомаха, но действа разрушително на вредните бактерии.
При настинка и кашлица консумирайте суров чесън. В началото на заболяването изяжте две сурови скилидки, това ще ви помогне да се преборите по-бързо с болестта.
Чесънът помага за заздравяването на рани, но трябва да се смесва с вода, тъй като може да подейства дразнещо на кожата. За предпазване от акне и за лечението му се използва маска от чесън, мед, течна сметана и куркума.
Чаша прясно мляко със сварени в него три скилидки чесън носи облекчение на страдащите от астма.
Чесънът е много полезен в суров вид. Само една скилидка дневно носи огромна полза за здравето ви.
Ако добавяте чесън в ястия, трябва да го добавите в последния момент, за да не се губят полезните му вещества, пише още dailymail.co.uk.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook