Close search

Храна от пластмаса: удивителна японска традиция

Храна от пластмаса: удивителна японска традиция Фалшивите ястия служат като допълнение към менюто Photo credit sticker

На витрините на редица японски ресторанти ще видите пластмасови храни, които трудно ще различите от истинските.

Фалшивите ястия служат като допълнение към менюто: посочваш и поръчваш. А най-впечатляващо от всичко, свързано с тези лъжливи лакомства, е начинът, по който се приготвят.

Първоначално "ястията мостри" (sampuru) са се приготвяли от восък, а днес най-често от пластмаса. Моделите се изработват на ръка и внимателно се оформят така, че да приличат на истинските ястия. По време на оформянето изкуствените продукти и съставки често се режат и смесват по начин, който много напомня истинското готвене. 

Днес този занаят се е превърнал в изкуство. Провеждат се състезания за най-добрите, а някои от пластмасовите кулинарни произведения са гостували в престижни музейни експозиции извън страната.

Ето клип от документалния филм на Вим Вендерс Tokyo-Ga (1985), който показва как се правят подобни ястия. 


Тук майстор на фалшивите гозби показва на децата как да си направят зеле. Както можете да видите в клипа, течната пластмаса се излива в гореща вода.  

Тук също можем да видим как се прави зеле от пластмаса. Първо листът се оформя в гореща вода, след което се охлажда в студена.  

Източник: obekti.bg 

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност