Close search

Храна от пластмаса: удивителна японска традиция

Храна от пластмаса: удивителна японска традиция Фалшивите ястия служат като допълнение към менюто Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

На витрините на редица японски ресторанти ще видите пластмасови храни, които трудно ще различите от истинските.

Фалшивите ястия служат като допълнение към менюто: посочваш и поръчваш. А най-впечатляващо от всичко, свързано с тези лъжливи лакомства, е начинът, по който се приготвят.

Първоначално "ястията мостри" (sampuru) са се приготвяли от восък, а днес най-често от пластмаса. Моделите се изработват на ръка и внимателно се оформят така, че да приличат на истинските ястия. По време на оформянето изкуствените продукти и съставки често се режат и смесват по начин, който много напомня истинското готвене. 

Днес този занаят се е превърнал в изкуство. Провеждат се състезания за най-добрите, а някои от пластмасовите кулинарни произведения са гостували в престижни музейни експозиции извън страната.

Ето клип от документалния филм на Вим Вендерс Tokyo-Ga (1985), който показва как се правят подобни ястия. 


Тук майстор на фалшивите гозби показва на децата как да си направят зеле. Както можете да видите в клипа, течната пластмаса се излива в гореща вода.  

Тук също можем да видим как се прави зеле от пластмаса. Първо листът се оформя в гореща вода, след което се охлажда в студена.  

Източник: obekti.bg 

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност