Храна от пластмаса: удивителна японска традиция
На витрините на редица японски ресторанти ще видите пластмасови храни, които трудно ще различите от истинските.
Фалшивите ястия служат като допълнение към менюто: посочваш и поръчваш. А най-впечатляващо от всичко, свързано с тези лъжливи лакомства, е начинът, по който се приготвят.
Първоначално "ястията мостри" (sampuru) са се приготвяли от восък, а днес най-често от пластмаса. Моделите се изработват на ръка и внимателно се оформят така, че да приличат на истинските ястия. По време на оформянето изкуствените продукти и съставки често се режат и смесват по начин, който много напомня истинското готвене.
Днес този занаят се е превърнал в изкуство. Провеждат се състезания за най-добрите, а някои от пластмасовите кулинарни произведения са гостували в престижни музейни експозиции извън страната.
Ето клип от документалния филм на Вим Вендерс Tokyo-Ga (1985), който показва как се правят подобни ястия.
Тук майстор на фалшивите гозби показва на децата как да си направят зеле. Както можете да видите в клипа, течната пластмаса се излива в гореща вода.
Тук също можем да видим как се прави зеле от пластмаса. Първо листът се оформя в гореща вода, след което се охлажда в студена.
Източник: obekti.bg
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook