Close search

Хранене по време на болест

Хранене по време на болест Хранене по време на болест Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Хранене при простудно заболяване без повишена температура.

Лекарят ще ви каже как да храните детето при всяко едно от неговите заболявания, като взема пред вид характера на болестта и вкуса на детето. Храненето по време на лека простуда без температура може да бъде съвсем нормално. Но дори и при лека настинка детето може да загуби част от апетита си, защото седи в къщи, защото не се движи както обикновено и се чувства малко неразположено и защото поглъща отделящите се от носоглътката секреции. Не го карайте да яде повече, от колкото иска. Ако яде по-малко от обикновеното, давайте му повече течности.

Хранене по време на температура /съвети докато успеете да се консултирате с лекар/.

Когато у едно дете, болно от настинка, от грип, от ангина или от зараза болест, температурата се повиши над 38 градуса по целзий, в началото то обикновено губи апетит особено за твърди храни. През първия и втория ден на температурата му давайте само течности на всеки половин-един час, когато е будно. Най-подходящи са портокаловият сок, ананасовият сок и обикновената вода. Водата е най-важна, именно затова тя най-много се харесва на болното дете. Другите течности зависят от вкуса на детето и от болестта му.

Болното бебе обикновено пие повече мляко, отколкото каквото и да е друго. Ако не го повръща, значи храненето е правилно. По-голямото дете може да не иска мляко. Давайте му мляко само ако детето го понася добре и го иска. Ако въпреки високата температура детето е гладно, то може да яде по-леки храни, като препечен хляб, бисквити, каша, крем, желе, извара, ябълково пюре, рохки яйца. Много важно е болното дете да не се насилва да яде онова, което не иска, освен ако лекарят специално не е наредил.

Хранене на дете, което повръща /съвети докато успеете да се консултирате с лекар/.

Детето повръща, защото в следствие на болестта функцията на стомаха му се уврежда и не може да се справи с храната. Добре е да се даде пълна почивка на стомаха поне за 2 часа след повръщането. След това, ако детето иска можете да му дадете 10-15 гр. вода. Ако не я повърне и иска още след 15-20 минути можете да му дадете още 20-30 грама. Ако продължава да иска увеличете постепенно количеството до половин чаша (120гр.). Ако до този момент не е повърнало можете да се опитате да му дадете портокалов или ананасов сок.

През първия ден не давайте повече от половин чаша наведнъж. Ако са минали няколко часа от повръщането и детето иска да яде дайте му бисквита, малко каша или ябълково пюре. Ако иска мляко трябва да го обезмаслите. Трябва да се внимава много защото при всяко повръщане детето изхвърля повече от колкото е поело.

Не претоварвайте детето с храна в края на заболяването.

Ако няколко дни детето има повишена температура и почти не иска да яде, естествено е, че то бързо ще отслабне. Отвращението към храната на още неоздравялото дете, ако то бъде насилвано да яде, се засилва много по-бързо и по-лесно, отколкото на здравото. Няколко дни са достатъчни за да го направят злоядо за дълго време. Щом като стомахът и червата се оправят от болестта и могат отново да приемат храна, детето изведнъж много огладнява. Този непрекъснат глад обикновено трае 1-2 седмици и детето яде докато навакса загубеното.

Към края на болестта родителите трябва да дават на детето да пие и да яде само това, което то иска, без да го подканват, и търпеливо, но с увереност да чакат то да си поиска още. Ако след една седмица апетитът не му се е възстановил отново, трябва да се консултирате с лекар.

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Източник: mamatatkoiaz.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност