Храни, водещи до бръчки
Всички знаем, че хранителният режим оказва влияние освен върху здравето и върху външния вид. Съществуват промени, които могат да съхранят младостта и здравето на организма. Как?
Тимъти Харлън от Университетското училище по медицина в Тулейн, Ню Орлиънс, САЩ обяснява, че нискокачествените храни, пример за които са съдържащите трансмазнини, причиняват възпаление, а процесът на стареене в основата си е хронично възпалително състояние. Той е убеден, че човек може да изглежда по-възрастен, отколкото всъщност е, само защото се храни неправилно.
Така например консумацията на прекомерни количества захар и преработени въглехидрати като макаронени изделия, хляб може да доведе до увреждане на колагена в кожата, който поддържа еластичността й и предотвратява появата на бръчки.
Още повече, че тези храни застрашават цялостното здраве тъй като повишават риска от развитие на заболявания като сърдечносъдовите и диабет. От друга страна, консумацията на плодове и зеленчуци може да бъде полезна за кожата.
- Кои храни да ограничите?
Хидрогенираните мазнини и растителните мазнини също трябва да се избягват. Към този списък може да включите и поничките и всички други сладкиши. Те съдържат големи количества захар, която се свързва с появата на бръчки.
Преработените меса също не са за предпочитане. Те обикновено са с високо съдържание на наситени мазнини и имат нитрати, които също водят до възпаление. Много мазните меса също съдържат голямо количество наситени мазнини.
Картофен чипс и пържени картофи. Всичко, което е дълбоко пържено в мазнина, може да допринесе за възпаленията в организма. Особено избягвайте трансмазнините, тъй като те повишават „лошия“ и понижават „добия“ холестерол, което покачва и риска от сърдечно заболяване.
Умерената консумация на алкохол може да бъде полезна за сърцето, но когато тя стане прекомерна, може да навреди както на цялостното здравословно състояние, така и на кожата, ускорявайки процеса на стареене.
Източник: puls.bg
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook