Храни за зимата
С падането на първия сняг и понижението на температурите, съвсем нормално и логично е да се увеличи вероятността за настинка или грип.
За здравословното ни състояние е важно и каква храна консумираме и приемаме през този студен период.
Повечето лекари и диетолози съветват да приема по-малко храни с голям брои калории, а такива с много витамини, протеини и сложни въглехидрати.
Те трябва да се набавят от плодовете и зеленчуците, като особено и голямо значение трябва да се обърне на чесъна. Той има изключително полезни свойства за организма и освен като зеленчук, може да го приемем под формата на хранителна добавка, в която отсъства характерният му аромат.
Протеините са втори по важност през зимата. Нискомаслените меса, млека и сирена са основен източник на енергия и добавят към менюто ни необходимия витамин D, който отговаря за разпределението на калция и фосфора в организма.
Сложните въглехидрати пък осигуряват фибри и синтез на серотонина, който е един много добър антидепресант. А всички знаем, че с по-ниските температури мнозина имат проблеми с настроението и мотивацията за работа например.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook