Close search

Храните с фибри удължават живота

Храните с фибри удължават живота Храните с фибри удължават живота Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Китайски учени обявиха, че според техни изследвания храните с много фибри помагат на хората да живеят по-дълго, както и предпазват от редица болести.

Дългогодишните наблюдения на учените потвърждават, че любителите на влакнисти диети по-рядко страдат от нарушения, свързани с недостига на целулоза в храната.

Според китайците наситената с влакнини диета намалява риска от преждевременна смърт по всякаква причина , описват от medikforum.ru. Изследователите мислят, че тяхното откритие може да допринесе за обяснението на факта – как точно хранителните фибри предпазват от сърдечни заболявания, инсулти, диабет и няколко разновидности на рака.

На хората, които искат да живеят дълги години в добро здраве, изследователите препоръчват да си хапват колкото може повече храни, съдържащи фибри. Най-общо казано, задължително в рамките на деня да приемат по пет порции плодове или зеленчуци. Всекидневно да се хапва и пълнозърнест хляб.

Ето как трябва да изглежда една перфектна закуска за дълголетници: овесени ядки с добавка от сушени плодове и/или семена. В менюто трябва да се включат също бобовите – фасул, леща, грах, нахут – те съдържат растителни протеини и много влакна. За съхраняване на здравето и дълголетие специалистите препоръчват на жените да приемат всеки ден по 25 грама фибри, а мъжете съответно 38 грама. При такова меню само храненето намалява с 10% опасността от преждевременна смърт.

Източник: lekuva.net

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност