Хумусът – идеален за диети и пълноценно хранене
Консумацията на хумус е изключително здравословна и полезна в много аспекти. Хумусът е популярно ястие в Близкия изток. Състои от смлян нахут, зехтин, чесън, лимонов сок и тахан (паста от сусамово семе).
Хумусът е широко разпространен в Сирия, Израел, Турция, Гърция, Кипър и Ливан, но набира все по-голяма популярност и в различни части на Европа поради здравословните си качества.
Консумацията му на закуска зарежда организма с нужната енергия за целия ден и му набавя нужните протеини, витамини и минерали.
Нахутът, съдържащ се в хумуса, е богат източник на фибри, които помагат за поддържането на нормални нива на холестерола, като предпазват сърцето. Набавянето на фибри е подходящо за страдащи от диабет, тъй като регулира нивата на кръвната захар.
Фибрите помагат и за подобряването и нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.
Нахутът е добър източник и на витамини и минерали, като фолиева киселина, която е от голямо значение за организма, особено за жените в детеродна възраст. Тя предотвратява риска от вродени дефекти при бебето. Нахутът съдържа манган, цинк, магнезий, мед и желязо и е богат на протеини.
Наличието на зехтин в хумуса набавя на тялото здравословни мазнини. Зехтинът е богат източник на мононенаситени мастни киселини, които имат благоприятно действие за сърцето, намаляват нивата на лошия холестерол, насърчават нормалното съсирване на кръвта и нормализират кръвната захар, при страдащи от диабет.
Консумацията на хумус е идеална и при диетичен режим поради нискокалоричните си свойства, като същевременно с това засища организма.
Хумусът може да се консумира върху филия или като добавка към сандвича, както и като дресинг за салата или според вкуса.
Източник: zdravoslovnohranene.com
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook