Close search

Изкушението, наречено пунш

Изкушението, наречено пунш Изкушението, наречено пунш... Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Пунш наричаме широк асортимент от алкохолни и безалкохолни коктейли, които често съдържат плодове или плодов сок. Обикновено сервираме пунша в широки купи.

Всъщност името "пунш" идва от думата "панча" на хинди, което буквално означава "пет", защото пуншът първоначално се е състоял от 5 съставки - арак, захар, лимон, вода и чай. Добавят се и подправки като канела, карамфил или индийско орехче.

Смята се, че пуншът е пренесен от Индия в Европа към края на 17-ти век от моряците на британската Източноиндийска компания.

Днес няма конкретна рецепта, по която да приготвим пунш. Какво ще сложим зависи от вкуса и предпочитанията ни. Единственото условие, което трябва да спазваме е добавянето на плодов сок (съществуват и безалкохолни видове пунш). 

В състава на класическия алкохолен пунш, направен от ром или коняк, има големи количества алкохол и етилови естери. Биологично активните вещества, тианин и някои дъбилни вещества, налични в продукта, притежават антиоксидантни свойства и противовъзпалително действие. Алкохолът разширява кръвоносните съдове, повишава апетита и производството на стомашен сок, понякога помага за намаляването на спазматична болка. Ако в състава на пунша има натурален мед, който оказва антибактериално и противовъзпалително действие, то напитката има и тонизиращ ефект, дава сила и успокоява. Натуралните сокове в нея обогатяват организма с допълнителна порция витамини.
Пуншът зарежда тялото с топлина и енергия, помага за отпускане и премахване на напрежението след тежък ден или стресови ситуации.

Тези полезни свойства на напитката влияят благоприятно на организма тогава, когато не се  прекалява с консумацията й. Тъй като продуктът се приготвя на основата на силен алкохол, злоупотребата с него е нежелателна. Желателно е напитката да се приема внимателно от хора, алергични към мед и подправки.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност