Close search

Кафе за бодрост, но и за здраве

Кафе за бодрост, но и за здраве Кафе за здраве, не само за бодрост Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Повечето от вас си мислят, че кафето ни държи будни през деня или ни дава прилив на енергия сутрин, но никога не биха го сложили в графа здравословно, но това никак не е така. 

Наредено до шоколада и пуканките е сложено в черния списък на неполезните храни, но това не е съвсем вярно, защото:

1. Предпазва от камъни в жлъчката

Проучване от 2002 доказа, че от жените, които пият поне по едно кафена ден, рискът от камъни в жлъчката се намалява с 25% на ден, а по-ранно проучване получило същите резултати и за мъжете.

2. Превенция на депресията

Жените, които пият поне 2 или 3 чаши на ден кафе имат 15% по-малък шанс да изпаднат в депресия, а при тези, които пият по 4 чаши, процентът се качва на 20, според проучване от 2011 година.

3. Подобрява паметта

Черното питие подобрява като дългосрочната така и краткосрочната памет според американско проучване от 2005 година посочва, че приемане на две чаши дневно кафе подобряват краткосрочната памет и времето за реакция на организма. Интересното е че през 2007 година проучване показва, че при жени, само при тях, които са над 65 годишна възраст и пият по повече от три чаши кафе на ден и се справят по-добре на тестове за памет и по-рядко забравят, отколкото тези, които пият по чаша на ден.

Макар изследвания да защитават факта, че има връзка между кофеина и болестта Алцхаймер, то ново проучване от преди 3 години показва, че ако на средна възраст започнете да пиете по 4 или 5 чаши на ден намалявате колониите от гранулоцитите, така се забавя Алцхаймер при пациенти и се подобрява паметта при мишките.

4 Намалява риска от диабет

Проучване показва, че хората които пият кафе по рядко заболяват от диабет от втори тип. Обяснението се крие в съставките на кафето. То блокира полипептид, който причинява анормални протеинови фибри при хора, на които е открит диабет от втори тип.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност