Close search

Кафяв ориз - предимства пред белия

Кафяв ориз - предимства пред белия Оризът е основната храна в Азия и е зърнена култура. Дневната доза от него е около 100 гр. и е достатъчна да ни насити. Съдържа нишесте, но няма опастност от затлъстяване и се смила от стомаха без проблем Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Оризът е основната храна в Азия и е зърнена култура. Дневната доза от него е около 100 гр. и е достатъчна да ни насити. Съдържа нишесте, но няма опастност от затлъстяване и се смила от стомаха без проблем

Полезен е за много диети и не предизвиква алергии защото не съдържа глутен.
Количеството калории е еднакво както при белия, така и при кафявия ориз. Кафявият ориз е изключително богат на фибри, т.е. малко консумираш и бързо се нахранваш.
Тъй като съдържа калий улеснява безпроблемното изхвърляне на натрия от организма ни. От химията и биологията знаем , че всъщност натрия, който го поемаме със солта и водата задържа течностите и ни кара да се подуваме.
Кафявият ориз съдържа селен, който ни прави по-здрави и е полезен за щитовидната жлеза и предпазва от ракови заболявания.
Този диамант на зърнените храни способства за нашата репродуктивна система. Съдържа манган и намалява нивото на холестерола. Този елемент е ценен за кожата ни и помага срещу стреса.
Богатото съдържание на витамин В и комплекса от въглехидрати стимулира серотонина и действа като антидепресант.
Според статистиката ориза като цяло помага за стабилизирането на кръвната захар. С опити е доказано, че хора които консумират ориз два пъти седмично с 14% по-малко вероятно е да имат диабет. Самият кафяв ориз влиза в диетата на диабетиците.
Друго полезно качество на тази зърнена храна е , че тя се явява антиоксидант, т.е. подобрява нашата физическа форма и убива бактериите и вирусите, които са около нас. Има положителен ефект и на бъбреците и се препоръчва срещу настинка и грип.
Разбира се всичко описано по горе, не ви гарантира безпроблемно здраве и че ще се предпазите от рак или простуда, защото кафявият ориз ням анужда от реклама.
Със сигурност обаче е по-добрият вариант, от колкото да се тъпчем с полуфабрикати и чипс. Хубаво е да се знае истината за храната която консумираме, защото нали има една поговорка: „Ние сме това, което ядем”.

Източник: www.myuniversals.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност