Как да готвим риба за празник и делник?
![Как да готвим риба за празник и делник?](https://assets.kulinaria.bg/attachments/pictures-images/0000/6713/MAIN-gotvach-ivo-rangelov.jpg?1449059395)
![Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583](https://assets.kulinaria.bg/assets/design/photo_credit_sticker-2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583.png)
Никулден наближава. За това ни подсещат календарът и рибните щандове на магазините, отрупани с разнообразни видове и размери. Подсещат ни също, че трябва по-често да включваме риба във всекидневното си меню. В световен план повишеното желание за водене на здравословен живот доведе и до по-голям апетит за риба.
В хлъзгавата материя ни ориентира шеф Ивайло Рангелов и майстроския му клас, организиран от Kulinaria.bg. Готвенето с риба дава многообразни възможности, покриващи целия регистър от лесно до сложно и от празнично до всекидневни, бързи предложения.
Всяка вълнуваща история има забележително начало. В този случай става въпрос за неустоимо антре, каквото е карпачото от риба тон. С него непременно ще поласкаете небцето на човека до вас и ще достигнете сърцето му.
При избирането на риба тон е добре да се спрем на производител, гарантиращ, че рибата е била отгледана устойчиво.
![](http://assets.kulinaria.bg/attachments/pictures-images/0000/6711/ORIGINAL-karpacho-zaglavna.jpg?1449059327)
Всичко това е чудесно, но как да избираме, купуваме и приготвяме риба?
И понеже Никулден е само един от поредицата празници, можете да отпразнувате специалните моменти в живота с едно истинско гурме предложение тартар от риба тон, който се съчетава прекрасно с хрупкави тънко нарязани филийки и изстудено розе.
![](http://assets.kulinaria.bg/attachments/pictures-images/0000/6712/ORIGINAL-tartar-statiya.jpg?1449059365)
Когато добиете увереност в готвенето, можете да опитате силите си с филе от риба тон. Тук е важно най-вече да не преготвите рибата, за да запази тя соковете и свежестта си. Ще ги подчертаете с гарнитура от фино нарязани зеленчуци и нудли от елда.
![](http://assets.kulinaria.bg/attachments/pictures-images/0000/6716/ORIGINAL-riba-ton-stek.jpg?1449059469)
Котлетите от лаврак също са по силите и на не толкова опитни готвачи. Тук най-важно е качеството на съставките. Избирайте винаги прясна риба. Тя се познава по това, че мирише добре – на море, а не на риба, и има бистри очи. В добрите магазини ще изчистят твърдите люспи вместо вас.
![](http://assets.kulinaria.bg/attachments/pictures-images/0000/6717/ORIGINAL-lavrak.jpg?1449059491)
Празниците са време за срещи с приятели, които можем да зарадваме със саганаки с октопод, калмари и скариди – чудесен повод да си спомните хубавите мигове от лятото, което все някога пак ще дойде.
Лесно, но и ефектно предложение е салатата с маринован октопод и маслини, която също може да ни върне спомените от безгрижната гръцка ваканция.
![](http://assets.kulinaria.bg/attachments/pictures-images/0000/6707/ORIGINAL-salata-oktopod.jpg?1448983601)
И тъй като само с празници, уви, не се живее, винаги можете да опитате салатата с консервирана риба тон, червен боб и царевица. Приготвя се бързо, не изисква усилия, а е свежа и питателна, без да натоварва.
![](http://assets.kulinaria.bg/attachments/pictures-images/0000/6702/ORIGINAL-salata-riba-ton.jpg?1448983498)
Като цяло е важно да избираме винаги прясна риба – това гарантира не само отлични вкусови качества, но и спестено време в кухнята. Първокачественият проудкт изисква веща, но затова пък минимална обработка, за да изпъкне неповторимия вкус.
![](http://assets.kulinaria.bg/attachments/pictures-images/0000/6714/ORIGINAL-salati.jpg?1449059419)
Колкото до атмосферата по време на курса – тя бе приповдигната и жизнерадостна, както се полага. За градуса на емоциите се грижиха шеф Рангелов и организаторите от Kulinaria.bg
![](http://assets.kulinaria.bg/attachments/pictures-images/0000/6718/ORIGINAL-uchastnichki.jpg?1449059514)
Нашите спонсори Алта България и ВК Комерсиал също зарадваха участниците с вкусни подаръци.
![](http://assets.kulinaria.bg/attachments/pictures-images/0000/6719/ORIGINAL-nagradi.jpg?1449059535)
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook