Как да готвим риба за празник и делник?
Никулден наближава. За това ни подсещат календарът и рибните щандове на магазините, отрупани с разнообразни видове и размери. Подсещат ни също, че трябва по-често да включваме риба във всекидневното си меню. В световен план повишеното желание за водене на здравословен живот доведе и до по-голям апетит за риба.
В хлъзгавата материя ни ориентира шеф Ивайло Рангелов и майстроския му клас, организиран от Kulinaria.bg. Готвенето с риба дава многообразни възможности, покриващи целия регистър от лесно до сложно и от празнично до всекидневни, бързи предложения.
Всяка вълнуваща история има забележително начало. В този случай става въпрос за неустоимо антре, каквото е карпачото от риба тон. С него непременно ще поласкаете небцето на човека до вас и ще достигнете сърцето му.
При избирането на риба тон е добре да се спрем на производител, гарантиращ, че рибата е била отгледана устойчиво.
Всичко това е чудесно, но как да избираме, купуваме и приготвяме риба?
И понеже Никулден е само един от поредицата празници, можете да отпразнувате специалните моменти в живота с едно истинско гурме предложение тартар от риба тон, който се съчетава прекрасно с хрупкави тънко нарязани филийки и изстудено розе.
Когато добиете увереност в готвенето, можете да опитате силите си с филе от риба тон. Тук е важно най-вече да не преготвите рибата, за да запази тя соковете и свежестта си. Ще ги подчертаете с гарнитура от фино нарязани зеленчуци и нудли от елда.
Котлетите от лаврак също са по силите и на не толкова опитни готвачи. Тук най-важно е качеството на съставките. Избирайте винаги прясна риба. Тя се познава по това, че мирише добре – на море, а не на риба, и има бистри очи. В добрите магазини ще изчистят твърдите люспи вместо вас.
Празниците са време за срещи с приятели, които можем да зарадваме със саганаки с октопод, калмари и скариди – чудесен повод да си спомните хубавите мигове от лятото, което все някога пак ще дойде.
Лесно, но и ефектно предложение е салатата с маринован октопод и маслини, която също може да ни върне спомените от безгрижната гръцка ваканция.
И тъй като само с празници, уви, не се живее, винаги можете да опитате салатата с консервирана риба тон, червен боб и царевица. Приготвя се бързо, не изисква усилия, а е свежа и питателна, без да натоварва.
Като цяло е важно да избираме винаги прясна риба – това гарантира не само отлични вкусови качества, но и спестено време в кухнята. Първокачественият проудкт изисква веща, но затова пък минимална обработка, за да изпъкне неповторимия вкус.
Колкото до атмосферата по време на курса – тя бе приповдигната и жизнерадостна, както се полага. За градуса на емоциите се грижиха шеф Рангелов и организаторите от Kulinaria.bg
Нашите спонсори Алта България и ВК Комерсиал също зарадваха участниците с вкусни подаръци.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook