Close search

Новогодишни храни за щастие и късмет

Новогодишни храни за щастие и късмет Когато говорим за новогодишни традиции, всяка култура по света е развила вярвания, свързани с определена храна, носеща късмет и благоденствие. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Когато говорим за новогодишни традиции, всяка култура по света е развила вярвания, свързани с определена храна, носеща късмет и благоденствие.

Знаете ли например, че нарът се смята за символ на добрата съдба?

Редица вярвания отреждат специална роля на зеленчуците, нудлите и дори свинското.

Нудли


В Китай и Тайланд се смята, че нудлите носят дълъг живот. При готвене не бива да се чупят или скъсяват.

Свинско


У нас коленето на прасе на Нова година е свързано с богати фолклорни традиции. Няма по-голям провал за мъжествеността от това да не успееш чисто и бързо да заколиш прасето.

В Германия прасенцето носи късмет. Свързва се с вяра в напредъка, може би защото животинката никога не върви назад или пък заради хранителните й навици.Прасето е сред малкото животни, които се оползотворяват изцяло, абсолютно всяка негова част от носа до опашката е годна за ядене и пируване.

Кръгли плодове


Яденето на плодове е разпространена новогодишна традиция, като броят варира според региона. Във Филипините за щастливо число се приема 13, докато в Европа то е 12, колкото са месеците в годината.  Кръглата форма изразява съвършенството, а също наподобява монета, сладостта също е от значение.

Нар


В Турция нарът символизира добрия късмет по ред причини: цветът е като на сърце, той носи асоциации за хубав живот и плодовитост; лечебните свойства символизират доброто здраве, а бляскавите, рубинени зърна символизират просперитета – все неща, необходими за добро начало на годината.

Зелени листни зеленчуци


От американския Юг до Европа са разпространени поверията, че на новогодишната маса трябва да има зеленчуци като зеле, спанак, марули – техните зелени, подобни на хартия листа символизират банкноти. Вярва се, че колкото повече изядеш, толкова по-богат и здрав ще бъдеш.

Бобени култури


Това е традиция, която и ние познаваме. На Бъдни вечер се яде боб, защото набъбва и се увеличава – това асоцира на благоденствие и напредък.

В Южните щати на Америка бобът също символизира благоденствие и пари, заради големия брой на зърната. В Луизиана традиционно новогодишно ястие е боб с ориз, наречено „Hoppin’ John“, а остатъците от него, които се ядат на следващия ден се наричат „Skippin’ Jenny“ и реферират към пестеливост и благоденствие.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност