Close search

Как да консумираме сурови ядки и семена

Как да консумираме сурови ядки и семена Как да консумираме сурови ядки и семена Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Преди да преминете към ежедневна консумация на сурови ядки и семена е добре да знаете, че съществува огромна разлика между суровите и обработените ядки и семена, разликата е огромна.

1. Уверете се, че избраните от вас яски са наистина „Сурови”

Ако засадите суров бадем в земята, ще порасне бадемово дърво; засаждайки сурови тиквени семки те ще се превърнат в тиква. Но за съжаление почти всички ядки и семена, които се продават днес в магазините са печени, сушени, или пастьоризирани, за да се удължи срокът им на годност. Тази термична обработка убива полезните свойства на ядките и семената, които загубват част от хранителната си стойност. В допълнение към това нещата се влошават още повечето, тъй като към тях традиционно се добавя сол.

Трябва да се знае, че когато вземете сурови ядки, например бадеми, и ги печете на 350 градуса и след това ги поръсвате със сол, вие сте държали в ръцете си една от най-здравословните храни на планетата, която сте превърнали в нездравословна!

Много хора не осъзнават колко много от храните, които ядат съдържат семена. Някои от най-широко разптространените семена са овес, нахут, ориз, пшеница, царевица и боб, и дори продуктите, като какао на прах са просто смлени какаови семена. Но ако отидете в магазина и си купите овес, соя или бял ориз и ги засадите в земята, няма да порасне нито едно от тях, тъй като те вече са мъртви и безжизнени семена.Тава се дължи на топлинната обработа, която са претърпели. Много хора днес избират да се подложат на диета, базираща се на консумацията на сурови ядки и семена, но те са "Мъртви семена и ядки". И в действителност, когато преминат към хранителен режим, състоящ се от 100% сурови и живи храни, те изведнъж се чувстват по-"живи".

2. Отделяйте сами ядките от техните черупки

Ядките и семената, които са все още в черупката си и които не са били подправени запазват повече от хранителните си вещества. Наред с това, ако ви се налага да ги чупите собственоръчно, вероятността да преядете е по-малка. Това е много важно, тъй като без съмнение една от най-големите грешки, които правят суровоядците, когато започват тази диета е че ядат прекалено много ядки и семена.

В дивата природа ще ви е нужно време, за да счукате черупките на ядките и да отделите семената, но във всеки хранителен магазини можете да си купите големи опаковки с вече обелени и готови за консумация ядки и семена; безсмислено да ги ядете с шепи, само защото са достъпни.

Ядките и семенатаимат високо съдържание на здравословни мазнини и следва да се консумират умерено, за да са полезни – до 100 грама на ден; количества от половин килограм на ден са вече нездравословни. Мазнините, съдържащи се в суровите ядки и семена са много по-здравословни от сготвените или животински мазнини, но все пак не е препоръчително да се приемат наистина големи количества от тях.

3. Накиснете суровите ядки и семена преди да ги консумирате

Ядките и семената съдържат "ензимни енхибитори", чиято цел е да защитава ядките ядките и семената, като ги държи в състояние на хибернация, до момента в който се появят подходящи условия за живот, за да започнат да се развиват. Нисвайки суровите ядки и семена в купа с вода ще сте в състояние да „излъжете" ензимните инхибитори, че е време семената да се "събудят" и да започнат да растат.

Ядките и семената са по-трудно смилаеми от плодовете и зеленчуците, но ако премахнете ензимните инхибитори и стимулирате животворната им сила, те ще бъдат много по-лесно сваряеми. При накисване ядките и семена повишават съдържанието си на вода и стават по-големи и по-хидратирани.

Списъкът по-долу показва колко дълго трябва да се накисват различните видове ядки и семена, с цел премахване на ензимните инхибитори. След като се напоят за препоръчителното време, водата се отстранява (тя ще изглежда мръсна поради съдържащите се ензими, които са били отстранени от ядките и семената). След това ядките и семенатасе изплакват добре преди да бъдат консумирани.

• Бадеми – 12 часа
• Американски орехи – 8 часа
• Орехи – 8 часа
• Сусам – 8 часа
• Ленено семе – 8 часа
• Лешници – 8 часа
• Тиквени семки – 6 часа
• Шам-фъстък – 4 часа
• Слънчогледови семки – 4 часа
• Бразилски триъгълни орехи – 2 часа
• Кашу – 2 часа
• Семена от чиа – 2 часа
• Ядки макадамия – 2 часа
• Кедрови ядки – 2 часа

Ако искате да преминете крачка напред, можете да вземете накиснатите ядки и семена и да ги поставите в тава, за да покълнат, докато започнат да израстват малки опашки – ето тогава са годни за консумация. Имайте предвид, че това е възможно само с ядки и семена, които са наистина сурови, защото, както споменахме по-горе много ядки и семена, продавани в супермаркетите вече не са живи. Ето и един трик, покълването е най-ефективният начин да проверите дали суровите ядки и семена, които купувате са живи или не.

Защо да консумираме сурови ядки

Суровите ядки не съдържат мутагенни, канцерогенни или хетероциклични амини.

Ядките с черупки почти винаги са сурови. Фъстъците и кашуто, които са отстранени от тяхната обвивка рядко са сурови, предимно се предлагат вече изпечени.

Подобно на зърнените храни, месото, яйцата, млякото и сиренето, ядките съдържат афлатоксини, които не се унищожават по време на топлинната обработка.

Обвивките предпазват пресните ядки от различни зарази, идващи от вече замърсени ядки. Опаковките на ядките могат да съдържат фталати, които могат да причинят рак. Пластмасовите опаковки в които се съхраняват ядките и семената (или консервирания грах, оризовите бисквити и бебешки храни например) съдържат фталати да се запази гъвкавостта на пластмасата. Ето ви още една основателна причина да консумирате сурови ядки и семена.

Пресните бразилски орехи следва да имат цвят на слонова кост. Не ги яжте, ако са жълти. Ако не сте сигурни за свежестта им, отхапете малка хапка и се съсредоточете върху остатъчния вкус.

Малките количества на афлатоксини, които се съдържат в не толкова свежите ядки не представляват голям проблем, но ядките съдържат също и елагова киселина, която активира освобождаването на афлатоксини от наличните ензими.

Свежите ядките са много концентрирани, съдържат само около 5% вода, докато плодове съдържат средно от 80 до 90% вода. Затова не е препоръчително да се консумират прекалено много ядки и семена.

Бразилските орехи съдържат много витамини (най-високо е съдържанието на витамин В1) и минерали, както и най-висококачествен протеин.

В сравнение с други подобни ядки, изпечените бразилски орехи са доста безвкусни, но вкуса на суровия Бразилски орех е по-добър в сравнение с другите сурови ядки. Това е така понеже бразилския орех съдържа много (здравословни) мазнини 67%, малко фибри и танини.

Някои хора са алергични към някои черупкови ядки. Ако никога не сте яли бразилски орехи, бъдете внимателни преди да ги опитате.

Източник: resto.bg

1 Коментар

  1. Small
    Елеонора

    Отлична статия, поздравления!
    Изключително важни и полезни неща!

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност