Close search

Как да поддържаме перфектна фигура на средна възраст и да не напълнеем

Как да поддържаме перфектна фигура на средна възраст и да не напълнеем Как да поддържаме перфектна фигура на средна възраст и да не напълнеем Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Средната възраст, както всяка една друга, изисква специално отношение към живота и промяна в диетата и хранителния режим.

На 20-30 години се стараем да се храним правилно и да поддържаме добра фигура, за да сме красиви и в добра форма. Но на 40, когато грижата за тялото ни не е на първа линия, а и се обаждат все повече и нови болежки , свалянето на излишните наднормени килограми, изисква повече усилие и време, а и също така изглежда по-необходимо.

Например най-новите диетоложки и лекарски изследвания показват, че средната възраст на хората, разболяващи се и страдащи от диабет, се е понижила от 52 на 46 г, а за да избегнем този проблем е необходимо да отслабнем с поне от 2 до 5 килограма. Това същност не изглежда толкова непосилна и невъзможна задача.

Сега ще ви представим няколко лесни начина, за да постигнем този така желан и нужен резултат:

1. Съставете списък на хранителните продукти,които съдържат прости въглехидрати (захар,сладки и т.н.) и зачеркнете тези, от които можете да се откажете. Все пак трябва да положите малко усилие и да се жертвате в името на вашето здраве.

2. Насочете се към храни с по-малко мазнини. Ако сте свикнали и обичате да слагате повече олио в салата или пък майонеза, няма да се радвате на завидни резултати. Обезмаслената извара и млечните продукти с по-малка масленост, както и рибата и пилето, ще ви помогнат да намалите количеството калории с 20-25 % .

3. Хранете се често - по 5-6 пъти на ден, с малки порции по 250-350 г. А също така разделното хранене няма да ви наруши удобството, на което сте свикнали,няма да усещате глад, а в същото време ще сваляте ненужните килограми и ще горите калории.

В рисковата зона са:

- строгите диети, които след 40 години престават да „работят” и дори нанасят вреда на здравето;
- недостигът на желязо, което е особено необходимо за нормалното функциониране на организма;
- сухите храни (крекери, вафли и т.н.), които не засищат особено, но водят до натрупване на наднормени килограми.

Заместете сандвичите с парче месо или риба, зеленчуци, пълнозърнест хляб, обезмаслена извара с плодове. А в близост до компютъра поставете чиния с нарязани зеленчуци или плодове.

След 40-те години повечето хора започват да пълнеят,поради заседналия начин на живот, който водят. В резултат на това мускулите атрофират и дори да искаме да спортуваме, едва ли ще се справим с упражненията, които преди 5 години не са били никакъв проблем за нас.

Въпреки това трябва да прилагаме усилия - да спортуваме по малко , да се движим и да не водим заседнал начин на живот.

Ще ви представим няколко вида натоварвания и упражнения , които ще ви бъдат от полза и може да изберете :

От една страна, такива които да помагат за изгарянето на мазнините, от друга – безопасни за ставите и гръбначния стълб. Започнете с ходене и велосипед. Ако след тях почувствате дискомфорт, посетете басейна. Ако сте решили да опитате фитнеса, избягвайте щангите и гирите – резките и големи натоварвания могат да ви травмират и да пренатоварят мускулите ви, и вместо да се почувствате освежени и заредени с енергия , ще предизвикат обратния ефект.

Преди тренировка задължително трябва да направите загрявка: на тази възраст ставите трябва добре да се затоплят преди спорт. За да се уморявате по-малко и по-бавно, пийте повече вода – по 1-2 чаши преди тренировка.

На всяка възраст човек може да се мотивира , за да отслабне най - ефективно . За да намерите вашия, задайте си следните 3 въпроса :

1. Защо търпя тези ограничения?Образът на отслабналата ви фигура трябва да стои твърдо на земята, заобиколен от реалностите на всекидневието ви.

2. Колко наднормени килограми са критични?Не си поставяйте безумни цели – например да станете 50 кг при ръст 170 см. Като начало доведете теглото си до физиологическата норма и най-важното - научете се да го контролирате.

3. Кога ми е необходим резултатът? Много е важно да си поставите конкретен срок. Например „искам да отслабна с 2 кг за един месец”. Мотивиращо е, ако целта е свързана с реална дата – сватба, юбилей, среща с бивши съученици, почивка на море или просто за ваше собствено удоволствие.

Мнозина твърдят, че “на 50 години животът едва започва”, да. Но според последните статистики 85% от хората посрещат този юбилей с наднормено тегло. 

Дори при спазване на утвърдените навици, за това има обективни причини:

  • Понижава се обмяната на веществата - с 10% на всеки 10 години.
  • Налице са хормонални промени – особено при жените. Яйчниците постепенно намаляват своята активност и отговорността за изработването на женските хормони (естрогени и прогестерони) в голяма степен преминава към мастната тъкан.

И все пак, основни причини за напълняването в тази възраст, не са хормоналните проблеми и дисбаланси, а психологически промени. Човек осъзнава, че животът преваля,страстите намаляват, децата са пораснали и поели по своя път, нещо е постигнато, друго - не. Спада общият тонус, отиват си емоциите и желанията, така присъщи на младостта.

Навлизайки в тази възраст, човек несъзнателно се опитва да се отнася към себе си „като преди”, но, да същност логиката е друга и фразата, че животът започва едва след 50-те е много вярна – идва времето да се занимаваме повече със себе си, т.е. да продължим търсенията си, да открием нови цели и приоритети, да намерим нови хобита и забавления, и така животът ще е също толкова наситен със страсти, както през младостта.

Психолозите препоръчват именно на тази възраст човек да се опита да разшири кръга си от приятели и да общува повече с тях, като запълва свободното си време с разнообразни и полезни за здравето занимания - танци, музика, спорт. И в никакъв случай да не потъва в спомени за постигнатите в миналото успехи и че те в бъдеще няма да се повторят или по - хубаво да се обогатят .

На тази възраст в рисковата зона са:

  • Симптомите на менопаузата, които могат да бъдат облекчени от заместващата хормонална терапия.
  • Мазните храни – с възрастта храната трябва да остава вкусна и разнообразна, но да съдържа колкото се може по-малко мазнини.
  • Липсата на суета – на 50-годишния човек е присъщо да подхожда по-рационално и подсъзнателно да избира „солидния стил” на поведение. За работата това е добре, но за теглото – лошо (нали изразходваме все по-малко енергия!).
  • Оредяването на кръга от приятели – те стават все по-малко, ние все по-рядко се запознаваме, избягваме сериозните отношения. Причината за това според психолозите са подсъзнателните страхове – всеки вече е преживял страстна любов, сътресения и какво ли още не, става по-предпазлив и се страхува от нови загуби, които сега, с опита, който е натрупан, ни се струват почти неизбежни.
  • По-малко спорт и повече спокойствие – с годините отделяме все по-малко време за спорт или танци. А удоволствието, което преди сме получавали от движението, сега заменяме с удоволствието от храната.

Един от основните начин да бъде повлияна положително обмяната на веществата е да се движим повече. За тази възраст специалистите диетолозите препоръчват поне 15 хиляди крачки на ден, за да може да се намали теглото. А при обичайните си грижи и задължения съвременният човек прави не повече от 5 хиляди.

Ходенето, плуването, ездата, велосипедът са е идеалното натоварване, което помага срещу наднорменото тегло, а и е полезно за състоянието на кръвоносните съдове и сърдечно-съдовата система.

Бъдете внимателни към йогата и пилатес. Тези гимнастики наистина са способни да направят чудеса с вашия гръб, но само под наблюдението на опитен специалист.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност