Close search

Как да разпределяме храната си

Как да разпределяме храната си Изключително важна част от живота и здравето ни е именно храната и правилното й разпределение Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Изключително важна част от живота и здравето ни е именно храната и правилното й разпределение.

Трябва да се стремите всеки ден освен гарнитурата да изяждате и порция крехко месо, 2-3 пресни яйца, 150 грама извара или сирене, 1-3 филийки пресен хляб, чиния с каша от овесени ядки, както и достатъчно зеленчуци и плодове. 

През зимния период освен замразени зеленчуци трябва да приемате поне чаша плодов сок или един портокал. Значението на зеленчуците нараства с нарастването на количеството на погълнатите белтъчини, тъй като те нямат алкален елемент и затова е необходимо техните кисели остатъци да бъдат неутрализирани от увеличената консумация на зеленчуци. 

Ако се храните в заводски или студентски столове, не забравяйте, че получавате храна, която от калорична гледна точка е повече от достатъчно богата, но е по-бедна на белтъчини и витамини и в зависимост от това я допълвайте. Ето защо можете по пътя след обяда да си купите вместо нещо тестено за следобедната закуска малко сирене или плодове. Доколкото това е възможно, избягвайте захарните изделия (бонбони, шоколад, торти, мармелади, сиропи), изделията от бяло брашно, ориза, пушените меса и консервите.

Общият обем на храната разпределете на три основни хранения и две втори закуски. 

Доказано е, че така разпределената храна се използва в по-малка степен за образуване на подкожни мазнини, отколкото ако изядете същото количество храна на два или три пъти. Не забравяйте, че закуската е основното ядене. 

Две трети от хората закусват малко или изобщо не закусват. След това по време на обеда се опитват често пъти в неподходяща среда да се натъпчат с половината от количеството на храната за деня. Преди обяд работоспособността се намалява от намаляването на нивото на кръвната захар. 

Снимка: flickr.com

Преди обяд консумираната храна доставя енергия на мускулите, след обяд и вечерта излишната храна ви се отлага като подкожна мазнина. Ако не искате да сте като тези, които, както казват французите, „си копаят гроба със собствените зъби”, закусвайте обилно и ограничавайте вечерята. Ако искате да получите максималното от вашите тренировки, в закус­ката ви не бива да отсъстват белтъчините. Какво да се прави, когато сутринта ви остане време само за кафе с кроасани? Налейте поне мляко в кафето и не забравяйте да си вземете обилна втора закуска с месо или сирене, която трябва да изядете най-късно два часа след първата закуска. Помнете, че ако изобщо не закусвате, няма да станете стройни, а ще си докарате стомашна язва.

Голямото количество храна разтяга стомаха, а това въздейства неестетично. Ограничете поради това и прекомерното пиене на течности след основното ядене. Свикнете да пиете между две хранения най-добре сокове, минерални води или мляко. 

Ограничете бирата и естествено по-силните алкохолни напитки. По такъв начин ще имате не само по-тънка талия, но и по-еластични кръвоносни съдове и ще отдалечите опасността от инфаркт.

Източник: shake.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност