Close search

Как кофеинът влияе на кръвното налягане?

Как кофеинът влияе на кръвното налягане? Как кофеинът влияе на кръвното налягане? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Кофеинът може да причини краткотрайно, но значително повишаване на кръвното налягане (дори при липса на проблеми с кръвното). Не е напълно ясно от какво точно се причинява това. Вероятно кофеинът блокира хормон, който помага на артериите да се разширяват. Някои специалисти считат, че кофеинът предизвика надбъбречните жлези да отделят повече адреналин, което причинява нарастване на кръвното налягане. Хора, които редовно пият кофеинови напитки, имат по-високо кръвно налягане от това на неупотребяващите такива продукти. Други от тях пък привикват към него и в резултат не се наблюдават дълготрайни ефекти върху кръвното им налягане. 

Изглежда, че кофеинът има по-силен ефект върху хора, които са на възраст над 70 години или са с наднормено тегло. Хората с високо кръвно налягане трябва да се консултират с лекар дали да ограничат или спрат пиенето на кофеинови напитки . Трябва да се има предвид, че количеството на кофеина в кафето и други подобни напитки варира в зависимост от марката. Добре е да се избягва приемането им преди активни дейности, които по принцип повишават кръвното налягане, като упражнения, вдигане на тежести или тежък физически труд.

Онези, които искат да разберат дали кофеинът повишава кръвното им налягане, трябва да го измерят в рамките на от 30 до 60 минути след изпиването на чашата кафе или друга кофеинова напитка. Интересно е да се отбележи обаче липсата на категорично доказателство, че консумацията на кофеинови напитки води до увеличаване на риска от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания или сърдечни удари. Едно интересно изследване показва, че връзката между кофеина и кръвното налягане може да бъде по-сложна от очакваното. Според резултатите от него рискът е най-нисък за тези, които не пият кафе, но същевременно разкрива, че при тези, които пият много кафе се наблюдава почти същото ниво на риск. Това се дължи на факта, че с течение на времето организмът става толерантен към кофеина. Кафето и чаят всъщност имат и своите преимущества. Тъмните напитки са богати на полифеноли, които предпазват от сърдечен удар и различни форми на рак.

Според актуални изследвания се наблюдава намален риск от рак на черния дроб при хора, които пият кафе. В заключение може да се каже, че данните за ефекта от кафето и кофеиновите напитки върху нашето здраве са противоречиви. Всеки трябва да прецени индивидуално (или след консултация с лекар) кое е най-доброто за неговото здраве.

Източник: апаратизакръвно.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност