Close search

Какъв риск за здравето крие вкусната загоряла коричка

Какъв риск за здравето крие вкусната загоряла коричка Какъв риск за здравето крие вкусната загоряла коричка Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Барбекю в градината, сръбска скара на път за морето или кюфтета, опечени на лагерния огън - всеки е консумирал месо с овъглени части. Някои хора ги намират за вкусни. Какъв риск за здравето обаче крие тази вкусотия, пишат от dnes.bg.

Кристин Андерсон, професор от държавния университет на Минесота, САЩ, ръководител на изследване върху обществените хранителни навици, свързани с месото, твърди, че овъглените и дори по-силно препържени меса са отговорни за някои ракови заболявания.

Заедно с научния си колектив тя заключава, че месо, обработвано чрез грил, барбекю или чрез пържене в мазнина, е твърде вероятно да има канцерогенни свойства. Дори месото да бъде сготвено майсторски, при подобна термична обработка белтъците, които го изграждат, стават потенциални стимулиращи агенти на рак.

Изследването включва 62 581 души и е фокусирано върху рака на панкреаса, заболяване, за което възможностите за оперативно и медикаментозно лечение са изключително ограничени и което се развива бързо и агресивно. Според данни на Световната здравна организация, макар тази форма на рак да е не е толкова често срещана, рискът за летален изход при заболяването е изключително висок, а очакваната продължителност на живот след поставена диагноза е от 1 до 4 години.

По време на изследването учените забелязват съществена закономерност в начина на приготвяне на храната и завишения риск от ракови заболявания, като данните за панкреатичен рак почти се припокривали с тези за колоректален - рак на дебелото черво. При хората, които предпочитат пържоли и други месни деликатеси, пържени дълбоко или в свръхнагорещена мазнина, се отчита 60% завишен риск от развитие на тези заболявания, спрямо тези, които предпочитат месото печено или не консумират такова въобще. Когато пърженото месо и честотата му на консумация в този вид, се разглеждат от екипа като канцерогенен фактор, статистическите данни се оказали твърде красноречиви: при лицата с най-висока консумация рискът от развитие на тези две ракови заболявания е изключително висок - 80%, сравнен с лицата с най-нисък прием.

Учените не могат да потвърдят със сигурност, че канцерогените се развиват поради начина на топлинна обработка, но данните им са сигурен показател, че ефектът е налице. Специалисти диетолози препоръчват месото да бъде приготвяно по здравословен начин, на температури, достатъчно високи, че да убият бактерии и патогени, и достатъчно ниски, че да не предизвикват овъгляване на храната.

Най-здравословните начини за готвене на месо остават варенето и печенето във фурна, отново - на умерена температура.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност