Каква е разликата между доматите и чери доматите
Въпреки изобилието на добре познатите на всички обикновени домати навсякъде в хранителните магазини и пазари, навлизането на чери доматите в домакинствата е доста стремглаво. След много разговори със земеделци и главни готвачи, извода е, че появата на чери доматите е блестяща.
Готвач Шейн Лионс твърди, че би избрал чери доматите за всекидневното си меню, защотото имат много приятен аромат и текстура, те са сладникави с леко кисел привкус, което ги прави перфектната сурова съставка в една най-обикновена салата със сирене и ръжени крутони.
Но ако чери доматите са такъв любимец на главните готвачи, тогава защо гроздовидните домати преобладават на пазара и са го завзели?
Отговора се крие в срока на годност. По-дебелата кожа на този тип домати, ги прави и по-предпочитани за продан от търговците през цялата година, защото по-трудно се нараняват при транспортиране. През студените месеци, обикновените домати се внасят главно от Мексико.
„Гроздовидните домати са доста издържливи, издържат доста дълго време и се пренасят лесно, което и обяснява, защо повечето земеделци предпочитат да отглеждат тях” – споделя Тим Старк, фермер от Електрон Хил Фарм и автор на „Бележки на случайния фермер на домати”.
„Трудно ще забележите чери домати в някоe малко магазинче, защото те не се пренасят лесно.” Това обяснява и защо са толкова предлагани и търсени на пазара, защото нека си го признаем, много често изпитваме мързел, когато трябва да се отклоним от маршрута след работа и да обиколим няколко магазина в повече.
Не че този вид домати не са качествени и добри. Те също имат своето приложение и ползи. Те имат по-месеста структура, която за някои цели е за предпочитане пред по-семковата и мека на чери доматите.
Физически различия
Що се отнася до външния вид, те са с почти еднаква големина и по-немърливите купувачи дори няма да намерят особени разлики.
Но ако се вгледате внимателно, ще забележите различията в големината, формата и цвета. Така например чери доматите варират от нюанси на жълто до червено, докато обикновените доматки са предимно в гамата на червеното. Люспата също е с различна дебелина – така например на обикновените домати е по-плътна и е идеална за сосове, а чери доматките са перфектни в суров или сварен вид.
Отглеждане на домати
Цикълът за отглеждане е почти еднакъв и при двата сорта. Чери доматките се култивират малко по-рано, а бума на растежа им е през лятото. Можете да получавате нова партида на всеки няколко седмици, което ги прави идеални за отглеждане в градината, пише още apteka-optima.com.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook