Close search

10 полезни въздействия на бирата върху здравето

10 полезни въздействия на бирата върху здравето 10 полезни въздействия на бирата върху здравето Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Бирата е една от най-старите алкохолни напитки в света, а днес е третата по популярност след кафето и чая. Съществуват писмени свидетелства за производството и употребата й още по време на шумерите. Тяхната напитка се е наричала сикару, а производствения процес бил свързан с ферментацията на ечемик.

Според Съюза на пивоварите в България, българинът изпива над 70 литра годишно. Доста над тези литри се изпиват в Ирландия, Германия и Чехия, чиито граждани пият над 160 литра за година. Бирата не съдържа много калории, но човек трудно се задоволява с една. А умереността е ключът, когато става за пиене на твърд алкохол.

Що се отнася до бирата, в рамките на нормалното е не повече от един кен или половин литър на ден при жените и двойно повече при мъжете. Установено е, че бирата „спомага“ за т. нар. бирено коремче, което се получава от преяждане. Най-вредната комбинация на газираната напитка е с фъстъци. 

Пивото се комбинира много добре с картофи и топли предястия. Използва се и в кулинарията за направата за различни ястия. Полезните действия на бирата са установени още с откриването й като напитка. Древните са я използвали срещу зъбобол, а през Средновековие за лекуване на камъни в бъбреците. 

 Ето още 10 полезни въздействия на напитката върху човешкото здраве, които споделят от 10te.bg.

1. Бирата съдържа високо ниво на силиций, който влияе положително на здравината на костите.

2. Една халба бира на ден намалява с 30% риска от сърдечно-съдови заболявания, тъй като повишава нивото на „добрия“ холестерол HDL, който предотвратява запушване на артериите.

3. Според изследване на учени от Финландия, пиенето на бира намалява риска от камъни в бъбреците с 40%.

4. Бирата увеличава здравето на мозъка. При тестове за ментални способности, проведени при 11 хиляди възрастни жени, през 2005 г., е установено, че тези от тях, които са употребявали бира умерено, показват по-добри резултати.

5. Според проучване направено в Португалия, мариноването на пържолите в бира намалява със 70% карцеогенните субстанции, които се появяват при пърженето на месото на тиган.

6. Любителите на бирата са с 30% по-високи нива на витамин В6, от колкото тези, които не пият. Пивото съдържа също и витамин В12.

7. Изследователи от Харвардския университет са установили, че умерените количества алкохол или бира, способстват за предотвратяване на кръвни съсиреци, които причиняват най-често срещания тип мозъчен инсулт.

8. Според проучване от 2011 г., проведено сред 38 хиляди мъже на средна възраст, при тези от тях, които пият умерено, рискът от диабет тип 2 е с 25% по-нисък.

9. Според анкета проведа сред над 70 хиляди жени на възраст между 25 и 40 години, бирата спомага по-добре от виното за намаляване на кръвното налягане.

10. Още през 2005 г. е установено, че хора, които пият умерено, живеят по-дълго, защото консумацията на алкохол и бира намалява опасността от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност