Close search

Каква риба да консумираме през август

Каква риба да консумираме през август Каква риба да консумираме през август Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Ако през август в рибен ресторант ви предложат пресен черноморски паламуд, не им се доверявайте. Може и да имат пресен - но докаран от Средиземно море. Нашият излиза през септември, тогава идват и леферът и чернокопът, зарганът и други. 

Сафрид, попчета, цаца - тези риби влизат най-редовно в мрежите и се закачат на въдиците на родните рибари през август. Често попадат и на черноморски кефал - сезонът му е от юли до октомври. Той е мазна риба и е много подходящ за скара, особено на дървени въглища. 

В момента се лови и червеникавият барбун, но се среща рядко. Ако ви го предложат - поръчайте си го пържен. Ресторантите зареждат директно от големите рибни фирми добър калкан и черноморска акула, каквито по магазините трудно се намират. 

Калканът се поръчва пържен, акулата е най-добре пане. От Гърция в специален аериран лед се внасят прясна ципура, лаврак и октопод, които стигат до нас свежи, но няма как да сте сигурни дали в конкретния случай правилата са спазени. 

В морските заведения често се хитрува със сьомгата. Розовият рибен котлет може и да е от пъстървовата братовчедка, която е малко по-евтина и не така вкусна. Макар и рядко, в някои по-малки капанчета край морето сервират съмнителни миди. 

Усетите ли малко пясък между зъбите, значи морският дар не е от ферма, а е доставен от сенчести търговци. А и по старо морско правило миди се ядат само в месеците, които имат буквата "р" в името си. "АвгуРст" не звучи добре, нали? 

Внимавайте с големите вносни "кралски" скариди - ако опашките им са изправени, значи са били замразявани и размразявани, казват познавачи на морските дарове. Попитайте сервитьора и каква е бялата риба, която се предлага. Често филетата са от пангасиус с не толкова добро качество. 

По-вкусни са мерлуза и хек. Всички те обаче идват замразени. Рибената чорба винаги искайте да е от морска риба. Езерните екземпляри понякога миришат на тиня и развалят целия вкус на супата. Ако "блюдото на деня" е рибена супа - не си поръчвайте. Това означава, че са направили на чорба старата риба малко преди да я изхвърлят. 

Ресторантьори алармират, че някои техни некоректни колеги предлагат раци, които са варени, след като са умрели. Задължително трябва да се варят живи, защото в противен случай предизвикват повръщане и диария. Умрелите и след това сварени раци се познават по това, че краката им са прави, а не свити. 

Най-добрият измерител за качествен рибен ресторант си остава посещаемостта. Избягвайте места, където в натоварен час липсват клиенти.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност