Close search

Полезни летни храни

Полезни летни храни Полезни летни храни Photo credit sticker

За разлика от другите сезони, през лятото са достъпни много полезни за организма храни. Ето няколко от тях, които колегите от apteka-optima.com ни съветват да включим в менюто си заради съдържащите се в тях ценни съставки.

Диня

Динята е пълна с витамини А и С, а в състава й влиза микроелементът калий. Освен това тя съдържа антиоксиданта ликопен, който се бори с вредните свободни радикали. Също така в нея се открива аминокиселината L-цитрулин, която спомага за регулиране на сърдечно-съдовата дейност и за намаляването на кръвното налягане.

Скариди

Въпреки че скаридите съдържат холестерол, който оказва незначителен ефект върху нивата на холестерол в кръвта, те са много полезна храна, тъй като имат високо съдържание на протеини, ниско съдържание на мазнини и са добър източник на омега 3 мастни киселини, на цинк и на витамин В12.

Салата айсберг

В тъмнолистните зеленчуци се съдържат много ценни хранителни съставки. В чаша нарязани листа се съдържат 20% от дневната доза витамин К и 16% от витамин А.

Пуканки

Пуканките са страхотна пълнозърнеста здравословна закуска. В тях се съдържат повече антиоксиданти, отколкото в някои плодове и зеленчуци. Освен това те се отличават с ниско ниво на мазнини и високо съдържание на фибри, но трябва да избирате пуканки от машина или домашно производство, а не от микровълнова фурна в пакетче.

Картофи

Картофите са един от най-добрите източници на полезните за сърцето калий и фибри, освен това засищат добре.

Кисело зеле

Ферментиралите храни като киселото зеле са уникален източник на пробиотични съставки. Те спомагат за поддържане на здравословния баланс на бактерии в червата. Според много изследвания загубата на нормална флора в червата предразполага появата на хронични заболявания.

Целина

В целината се съдържа голям спектър от полезни хранителни съставки, включително противовъзпалителни съединения, които успокояват храносмилателния тракт, антиоксиданти и витамини като фолиева киселина, витамини К и С.

Семена от слънчоглед

Ядките са любимата здравословна закуска на диетолозите и другите здравни експерти. Слънчогледовите семена са много добър източник на витамин Е и на минерали селен, магнезий и манган, особено ако са сурови и без сол.

Гъби

Гъбите са единственият растителен източник на витамин D. В тях са идентифицирани много съединения, които показват потенциал за повишаване на имунитета и за защита от ракови болести и други заболявания.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност