Полезни летни храни
За разлика от другите сезони, през лятото са достъпни много полезни за организма храни. Ето няколко от тях, които колегите от apteka-optima.com ни съветват да включим в менюто си заради съдържащите се в тях ценни съставки.
Динята е пълна с витамини А и С, а в състава й влиза микроелементът калий. Освен това тя съдържа антиоксиданта ликопен, който се бори с вредните свободни радикали. Също така в нея се открива аминокиселината L-цитрулин, която спомага за регулиране на сърдечно-съдовата дейност и за намаляването на кръвното налягане.
Въпреки че скаридите съдържат холестерол, който оказва незначителен ефект върху нивата на холестерол в кръвта, те са много полезна храна, тъй като имат високо съдържание на протеини, ниско съдържание на мазнини и са добър източник на омега 3 мастни киселини, на цинк и на витамин В12.
В тъмнолистните зеленчуци се съдържат много ценни хранителни съставки. В чаша нарязани листа се съдържат 20% от дневната доза витамин К и 16% от витамин А.
Пуканките са страхотна пълнозърнеста здравословна закуска. В тях се съдържат повече антиоксиданти, отколкото в някои плодове и зеленчуци. Освен това те се отличават с ниско ниво на мазнини и високо съдържание на фибри, но трябва да избирате пуканки от машина или домашно производство, а не от микровълнова фурна в пакетче.
Картофите са един от най-добрите източници на полезните за сърцето калий и фибри, освен това засищат добре.
Ферментиралите храни като киселото зеле са уникален източник на пробиотични съставки. Те спомагат за поддържане на здравословния баланс на бактерии в червата. Според много изследвания загубата на нормална флора в червата предразполага появата на хронични заболявания.
В целината се съдържа голям спектър от полезни хранителни съставки, включително противовъзпалителни съединения, които успокояват храносмилателния тракт, антиоксиданти и витамини като фолиева киселина, витамини К и С.
Ядките са любимата здравословна закуска на диетолозите и другите здравни експерти. Слънчогледовите семена са много добър източник на витамин Е и на минерали селен, магнезий и манган, особено ако са сурови и без сол.
Гъбите са единственият растителен източник на витамин D. В тях са идентифицирани много съединения, които показват потенциал за повишаване на имунитета и за защита от ракови болести и други заболявания.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook