Какви са ползите от това да не консумираме месо
Световният ден на вегетарианците се наблюдава ежегодно на 1 октомври. Това е денят, определен за празник, установен от Американското вегетарианско общество през 1977 г. и одобрен от Международния съюз на вегетарианците през 1978 г.
Около 30% от населението на света са вегетарианци като цифрите се увеличават с всяка изминала година, съобщават от международната компания за поръчки на храна foodpanda. Така вегетарианството се превръща в начин на живот и мода сред обществата, не само заради хуманитарната идея, но и заради положителното въздействие върху организма.
С цел популяризиране на този метод на хранене се появиха, множество кампании, добили популярност по целия свят. Една от тях е „Постен понеделник”, която насърчава хората да изключат животинските храни от менюто си, поне за един ден. Намаляването на консумацията на месо с 15% (равностойно на един ден в седмицата) намалява риска от хронични заболявания, подобрява здравето и има силно отношение към опазването на планетата. Например в Китай, масова практика е да се изключи животинската храна два пъти в месеца- на всяко 1-во и 15-то число.
Ето и няколко от големите ползи, които могат да ви накарат да преминете на този тип хранене:
По-добро здраве
Проучвания установяват, че вегетарианската диета намалява риска от сърдечно-съдови заболявания- убиец номер едно и на мъже и на жени. След изследване на 70 000 души над 50-годишна възраст е установено, че за период от шест години, смъртността е била 12% по-ниска за вегетарианци, отколкото за месоядни. Вегетарианските диети значително намаляват и риска от рак на стомаха, на дебелото черво, рак на панкреаса, рак на гърдата, на матката и рак на яйчниците. В допълнение към тези дългосрочни ползи за здравето, се виждат и незабавни подобрения на холестерола, кръвното налягане, нивото на кръвната захар, имунитета и здравето на храносмилателната система. Мнозина също са отчели по- малко болки и страдания, вероятно дължащи се на противовъзпалителния ефект от консумацията на повече растителни храни.
Загуба на тегло
При проучване на Оксфордския университет, при близо 38 000 възрастни, изследователите открили, че месоядците са склонни да имат по- висок индекс на телесната маса (BMI). Освен, че вегетарианците са по- здрави, те са и по- слаби и нямат нужда от вредни диети. Това се дължи на растителните ястия, които са по-богати на антиоксиданти и фибри. Бъдете сигурни, че вашите вегетариански ястия са направени от цели, богати на хранителни вещества храни и не се обработват по нездравословен начин, за да запазите здравето си и да имате свеж вид.
Подобряване на настроението
В допълнение към добрите трансформации на тялото ви, консумацията на повече растителни продукти, ще доведе до подобряване на умствения капацитет. Приемането на полезна храна ще повиши енергията, спокойствието и по-голямото чувство на щастие. Чувството на глад ни прави раздразнителни и неработоспособни, заради това експертите съветват да консумираме плодове и зеленчуци между основните хранения.
Подобрява външния вид
Антиоксидантите подобряват кръвообращението и променят пигментите по- кожата. Консумирайте повече пресни, сурови зеленчуци, които ще ви помогнат да избегнете преждевременното стареене и бръчки. Косата и ноктите ви ще бъдат здрави и в перфектна форма и еластичност.
По-добър секс
Яденето на повече вегетариански ястия стимулират половите хормони и подобряват интимния живот. Чешки учени са сравнили сексуалното излъчване на вегетарианци и на група хора консумиращи месо. Изследванията показали, че мъжете, които избягват хранителни продукти са оценени като значително по-атрактивни и приятни. Ако все пак не може да бъдете толкова крайни и не бихте искали да се откажете от месото и животинската храна, то последвайте примера на кампанията „Постен понеделник”. Днес на празника на вегетарианството, консумирайте само растителни продукти. След това сравнете вашето настроение и енергичност. По-добре ли се чувствате след разтоварващ ден?
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook