Close search

Какво да не правим, когато искаме да пием чай

Какво да не правим, когато искаме да пием чай Как да го приготвяме и консумираме чай правилно Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Чаят е една от най-разпространените и обичани топли напитки по света. Как да го приготвяме и консумираме правилно?

Колегите от rater.eu посочват няколко правила при приготвянето на чай, който не бива да пренебрегваме:

  • Да не се пие чай на празен стомах

Китайците смятали, че когато човек пие чай на празен стомах, то ''студената природа на чая'', попадайки във вътрешността може да охлади далака и стомаха.

  • Да не се пие чай преди хранене

Ако не се вслушате в тази забрана, чаша чай преди обяд ще доведе до загуба на апетит. Обядът ще ви се стори безвкусен, едновременно може да се намали усвояването на протеин, от вашата храносмилателна система. Ако все пак ви се пие чай преди обяд, то го направете половин час преди хранене.

  • Да не се пие чай веднага след хранене

Както знаете, всяко питие (в това число и чаят) веднага след ядене довежда до понижаване на концентрацията на стомашните сокове, забавя храносмилането и довежда до нарушение на цялата храносмилателна система. Ако искате да се насладите на чаша ароматен чай, изчакайте поне един час.

  • Не може чаят да се запарява дълго

Ако чаят се запарява твърде дълго, то ефирните масла и политенолите започват да се окисляват, чаят губи своята прозрачност, вкусови качества и аромат. Намалява лечебното въздействие на чая за сметка на витамините C и P, които се съдържат в него. Освен това, когато чаят се намира дълго в гореща среда, той става благоприятна среда за размножаване на различни видове бактерии.

  • Да не се пият лекарства с чай

Дъбилните вещества, разтворени в чая, се окисляват и отделят танин. Наличието на това вещество стават причина за утаяване на различни лекарствени вещества, при което те се усвояват прекалено сложно. Китайците са сметнали правилно, че чаят разрушава лекарствата.

  • Не трябва чаят да се запарява многократно

Обикновено след второто или третото запаряване чаеният лист вече не съдържа достатъчно количество полезни вещества. При провеждане на експеримент е доказано, че при първото запаряване чаят отделя половината от полезните вещества, които съдържа, при второ запаряване – още 35%, а при трето – по-малко от 10%. Ако обаче продължите да го запарявате той ще започне да отделя вредни вещества, тъй като те ''напускат'' последни чаените листенца.

  • Да не се пие парещ чай

Ясно е, че твърде горещият чай дразни гърлото, хранопровода и стомаха. Ако продължително време се употребява парещо горещ чай, то в изброените органи ще настъпят промени. Според медиците, които се занимават с изучаването на този проблем в различни страни, постоянната употреба на чай с температура по-висока от 60 градуса води до повишаване на ранимостта на стомашните стени и може да бъде причина за по-нататъшни заболявания. По тяхна рекомендация, температурата на чая не трабва да бъде по-висока от 55 градуса.

  • Да не се пие студен чай

Ако изпитият топъл и ли горещ чай придават на организма бодрост, проясняват съзнанието, правят зрението по-остро, то студеният чай има неприятни странични ефекти. При употребата на такъв чай в тялото се наблюдава застой на влага и студ.

  • Да не се пия твърде силен чай

Високата концентрация на танин и кофеин могат да предизвикат безсъние и главоболие.

  • Да не се пие стар (престоял) чай

Чаят, престоял няколко часа, бързо губи витамини и други полезни вещества. Но такъв чай е много добър за употреба с лечебни цели. 24-часов чай е богат на различни киселини и флуор. Тези вещества много добре стопират кръвотечението от капилярите. Такъв чай е много подходящ за плакнене на уста, той намалява болката в езика при възпаляване на устната кухина, възпалени и кървящи венци. С такъв чай може да се избършат повредени и възпалени участъци на кожата. А измивайки очите си с вчерашен чай, можете да намалите болката в очите при появяване на червени капиляри в очната ябълка.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност