Close search

Какво е общото между чипса и наркотиците

Какво е общото между чипса и наркотиците Какво е общото между чипса и наркотиците? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

"Отваряш пакет чипс и хапваш няколко парчета, след това не можеш да спреш, докато свърши цялата опаковка" пишат от woman.bg. Изследването на това явление е на германски учени от университета в Ерланген-Нюрнберг, който в зависимост от резултатите на проучването изготвили доклад, представен на 245-тата годишна среща на Американското общество на химиците.

Проучването се заключва в това, че авторите давали на опитни гризачи различни храни, които имат едно и също съдържание на калории. В допълнение, учените давали на плъхове и чипс.

След това с помощта на ЯМР германските експерти изучавали дейността мозъка на гризачите. Установено е, че по време на хранене с чипс, центровете за удоволствие на мозъка на плъховете ставали по-активни, отколкото когато се хранят с други храни.

Още повече, докато плъховете се хранят с чипс, те също така активират и други центрове отговарящи за различни зависимости, включително и наркотична.

След ядене на чипсове плъховете започвали да играят по-бързо и да бягат, но това явление се дължи на активиране на упоменатите центрове. Може дори да се каже, че при ядене на чипс, плъховете изпадат в нещо като еуфория, която при хората също е придружена от хиперактивност.

Учените също забелязват, че след известно време, след употребата на чипсове, плъховете от етап на възбуждане, преминават в летаргия и апатия. Това означава, че има всички признаци на абстиненция.

Следва също да се отбележи, че при тези плъхове, които са имали нормално хранене, такива явления не се наблюдават.

Авторите на изследването са дали само началото на мащабно проучване за вредите от този тип храни, които в повечето случай са натъпкани с адитиви, един от тях е и мононатриевия глутамат - овкусител без вкус и мирис, но пряко влияещ върху централната нервна система.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност