Close search

Продават опасни козунаци

Продават опасни козунаци Продават опасни козунаци Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Козунаците, приготвени с подсладителя ацесулфин, са опасни за здравето. Тази добавка често води до нервни разстройства при децата, чревни проблеми при хора с по-чувствителен стомах, освен това предизвиква алергии и дерматологични обриви, съобщи председателят на регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев, цитиран от "Монитор". 

За Великден на пазара в морската столица ще се появят над половин милион евтини козунаци на цената на една кифла, които обаче са с опасни съставки, вредни за здравето, предупреждава още Бонев. По достигналата до него информация цената на сладките ментета ще е 1,20-1,30 лв. за 400 грама. За разлика от традиционните бабини рецепти, печалбарският празничен тестен сладкиш ще бъде забъркан не от яйца, брашно, мляко, захар и маргарин, а от микс, пълен с рискови за здравето подсладители и оцветители, обясни специалистът. Това са около 10% натурални и химични субстанции, добавени към брашното, от което се получава козуначеният микс.

Излиза до 50% по-евтино от традиционния, но не е препоръчителен. Появата на опасните съставки специалистът обясни пък с това, че за разлика от миналата година сега влагането им в празничния сладкиш е разрешено, тъй като той не се числи вече към хлебните изделия, а към групата на печивата. Реално, ако е приготвен с микс, козунакът менте не може да бъде различен по външен вид, както и по вътрешна структура и аромат. 

Цената му за 400 грама обаче не трябва да е над 1,50 лв., а на истинския започва от 2,50 до 3,20 лв., в зависимост от това дали е обикновен, или е с пълнеж от локум, бадеми, шоколад и други, поясни Бонев. При големите козунаци, истинските са по 5 и 6 лева, а ментетата са близо два пъти по-евтини. Освен по цената потребителите могат да се ориентират дали купуват менте или истински козунак и по етикета, на който задължително трябва да бъдат изписани всички съставки, които са вложени в производството.

Източник: novini.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност