Close search

Какво не знаем за ананаса?

Какво не знаем за ананаса? Хранителният състав на ананаса е изключително богат Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Ананасът е многогодишно тропическо тревисто растение от семейство Bromeliaceae. В продължение на векове той е бил използван за лечение на храносмилателни проблеми и възпаления.

Хранителният състав на ананаса е изключително богат. Една чаша пресен плод от ананас съдържа приблизително 82 калории, 0 г мазнини, 0 г белтъци, 2 мг, общо 22 г въглехидрати, включително 16 г захар и 2.3 г фибри 1 г белтък.

Ананасът е отличен източник на минерали и ензими. Плодът е много ценен източник на микроелемента манган, който е основен кофактор в няколко важни ензима, участващи в производството на енергия и във формирането на защитата на организма от действието на свободните радикали. Например ключовият ензим супероксид дисмутаза, ускоряващ дисмутацията на два супероксидни радикала до кислород и водороден пероксид.

Тези радикали се отделят от процесите в митохондриите, в които се произвежда аденозинтрифосфат – основен източник на енергия за клетката. Ензимът супероксид дисмутаза използва като кофактор манган. Катализата не може да се осъществи без наличието на метален атом в активния център на ензима.

Освен на манган, ананасът е добър източник на тиамин, витамин В1, който действа също като кофактор в базови ензимни реакции за производството на аденозинтрифосфат – съединение, чиито връзки са богати на енергия.

Освен плодовете и корените на ананаса са лечебни. Те могат да се консумират или да се прилагат локално като противовъзпалително или протеолитично средство. Понякога се използват за предизвикване на аборт или менструация.

Ананасът е единственото известно растение, което съдържа ценният катализатор бромелин.

Бромелинът е натурален ензим се открива в стъблото на ананаса или в пресния сок. Установено е, че при включването на ананаса към ежедневното меню, се постига отслабване и ограничаване на възпалителните процеси в дебелото черво.

Освен това лабораторните изследвания показват, че бромелинът предизвиква автофагия в клетките на карцином на млечната жлеза. За натуралния ензим е установено в проучване, че ограничава отделянето на проинфламаторни цитокини като хемокини и повлиява положително на пациенти с улцерозен колит, възпалително заболяване на червата и болестта на Крон. Бромелинът също е доказал своята ефективност при облекчаване на болки в ставите и спомага за съкращаване на времето за възстановяване след проведена пластична операция.

Ананасът е по-ефективен е от сироп за кашлица.Чаена чаша сок от ананас действа успокояващо на възпаленото гърло и спомага за по-лесно отделяне и изхвърляне на слузестия секрет от дихателните пътища. Лепкавата слуз от лигавиците на белите дробове и синусите може да предизвика привидно безкрайни спазми на кихане, кашляне и болезнени инфекции, пише още lechenie.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност