Какво не знам за лука
![Какво не знам за лука](https://assets.kulinaria.bg/attachments/pictures-images/0000/3512/MAIN-lukat-priroden-antibiotik.jpg?1431679901)
![Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583](https://assets.kulinaria.bg/assets/design/photo_credit_sticker-2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583.png)
Лукът съдържа флавоноиди, уникални съединения, които се намират в растения, които имат ползи за здравето. Те съдържат предимно биоеквивалентният кверцетин, който се прилага като антиоксидант, противораково и противовъзпалително вещество.
Въпреки, че лукът е много предпочитан, той няма много големи хранителни свойства. Една чаша нарязан лук съдържа 234 mg калий, в сравнение с около 537 mg в банан.
Лукът съдържа серни съединения. Това е причината очите ни сълзят от него и да оставя траен вкус в устата ни.
Лукът се използва за медицински цели в много култури и има вярване, че той абсорбира микроби и е добре да се държи до леглото.
Има теория, но все още не доказана, че престоелият лук става токсичен, заради освобождаването на серни съединения.
Лукът предотвратява косопад, ако е търкате директно върху скалпа.
Източник: Foodpanda
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook