Close search

Какво трябва да знаем за диетите (2 част)

Какво трябва да знаем за диетите (2 част) Реалистичният срок да регулирате теглото си. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Реалистичният срок да регулирате теглото си
Безопасното и резултатно сваляне на излишните килограми е дълъг и бавен процес, въпрос не само на един месец. Правилното отслабване не изисква непременно драстично намаляване на количеството калории, които приемаме дневно. По-здравословно е, когато те се намаляват постепенно, но затова пък се увеличава движението. Ако теглото ни надхвърля само с 2-3 килограма, не е задължително да започваме непременно с диета. Честото хранене и повече движение са най-разумните средства като начало.

Около килограм на седмица е допустимото здравословно сваляне на тегло, като колкото по-малко се движим, толкова повече трябва да ограничим количеството на приеманите калории.

Кой може да спазва хранителен режим

Няма заболявания или състояния, чиито лечебен процес и терапия, да не могат да бъдат подпомогнати чрез правилен режим на хранене, дори има такива, при които диетата е един от основните елементи на лечението. Диабетът например, който все повече и повече се разпространява, и това е свързано предимно с хранителен режим и липсата на физическо натоварване. 80% от хората с диабет от 2-ри тип са с наднормено тегло.

Гладуването, като форма на експресна диета, не е подходящо за всеки и дългото му прилагане крие рискове, затова е препоръчително да се консултирате с лекар преди да прибегнете към този метод.

Диети, с които не бива да прекаляваме

Диетата на Аткинс и други диети с ниско съсдържание на въглехидрати са много модерни, но те са също и толкова оспорвани, колкото и популярни. Критиците изразяват загриженост относно повишената консумация на мазнини, заради риска от сърдечно-съдови заболявания. Друго обвинение, отправяно към този тип диети, са бъбречните увреждания, но Аткинс и последователите му категорично заявяват, че диетата не е подходяща за хора с бъбречни заболявания, бременни и кърмачки. Диабетиците могат да спазват нисковъглехидратни хранителни режими, но само под много внимателно медицинско наблюдение.

Пречистващите диети чрез гладуване или отпадане на цяла хранителна група, са допустими само няколко пъти в годината и то за кратко – за да се подобри храносмилането, енергийните нива и това да даде начален тласък на отслабването. Обикновено те представляват режими на хранене само с плодове и сурови зеленчуци, сокове и вода в продължение на няколко дни.

Оптималното тегло

Здравият организъм се стреми към оптималното тегло, ако не му пречим. Почти при всички хора, независимо от генетичната им програма, системите, органите и процесите, тялото иска да функционира с идеални размери и тегло. Генетичната връзка в случая с наднорменото тегло е по-силна от всяка друга черта, с изключение на ръста. Най-малко 50% от случаите с наднормено тегло имат ясни генетични компоненти, но когато се извършат правилните поведенчески и биологични промени, би могло да се избегне наднорменото тегло и страничните ефекти, свързани с него –като диабета, високото кръвно налягане, възпалението на артериите и др.

Източник: д-р Райна Стоянова, експерт по хранене към Fine Line, http://zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност