Close search

Какво трябва да знаем за диетите (3 част)

Какво трябва да знаем за диетите (3 част) Метаболизмът – нашият вътрешен регулатор. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Метаболизмът – нашият вътрешен регулатор

Гледайте на метаболизма си като на вашия вътрешен енергиен термостат. Ако го ускорите, ще изразходвате калории по-бързо! Ежедневно тялото изразходва калории по 3 основни начина: на първо място е базисния метаболизъм, познат също като постоянен темп на метаболизъм – тоест това, от което организма има нужда, за да извършва основните телесни функции (например да поддържа биенето на сърцето и дишането). Той съставлява 60-75% от общия разход на енергия. Термогенезисът е енергията, която изразходваме при храносмилането и поддържането на телесната температура, което възлиза на около 10% от разхода на енергия. Последната част на уравнението е движението, което обхваща всичко – от ежедневните дейности до спорта. То може да включва от 15 до 30% от разхода на енергия, в зависимост от конкретния човек.

Съществуват различни начини за изчисляване на вашия метаболизъм и така да разберете колко калории изразходвате средно на ден. Ето един от тях:

Теглото (в кг) х 14,7 (ако сте между 18-30год) +496 =БТМ (Базисен темп на метаболизма)

Теглото (в кг) х 8,7 (ако сте между 31 и 60 год) + 829 =БТМ

След като получите резултата, помислете върху своята активност. Ако не правите никакви упражнения през деня и предимно седите или стоите, умножете БТМ по 1,4.

Умножете по 1,7, ако освен седене или стоене, правите някакви упражнения – например бързо ходене. А ако сте много активни през деня и се движите и редовно правите упражнения, умножете получената стпйност по 2. Окончателният резултат е приблизителният брой калории, който изразходвате всеки ден.

Ако отслабнете драстично за кратко време, вашият БТМ ще се забави, а това ще провали дългосрочните ви усилия да контролирате теглото си. Най-доброто решение е да натрупате мускули, които изгарят повече калории от мазнините. Половин килограм мускули изгарят между 30-50 калории дневно, така че ако се натрупа 500 гр. мускулна маса, ще изгаряте допълнително 350 калории седмично.

Няма съмнение, че след 30-годишна възраст, става все по-трудно да свалиш излишно тегло. Това е много неприятно, ако смятате, че не се храните прекалено много. Възможно е да съществуват немалко основателни причини това да се случва, както и някои удобни оправдания. Ключът е да определите потенциалните физиологични промени, които ви касаят и да се работите върху тях – ако е необходимо и с помощта на специалисти.

Кога усилията ни не се увенчават с успех

Причините да не сваляме килограми, въпреки взетите мерки, могат да са най-различни. Класически симптом е напълняването и невъзможността за сваляне на килограми при понижена активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм). Тази жлеза контролира метаболитните процеси в организма, скоростта, с която се изгарят калориите и начина, по който се изразходва енергията. Когато тя е с понижена активност, метаболизмът се забавя, настъпва състояние на умора, потиснатост, високо кръвно налягане, болки в мускулите и ставите и други подобни.

Не се отказвайте да търсите реалната причина за наднорменото тегло и не губете воля, въпреки отказа на метаболизма ви да заработи. Консултирайте се лекар – често този симптом може да бъде показател на болестно състояние, за което и не подозирате.

Наднорменото тегло е медицински проблем

Проблемът с наднорменото тегло никога не е само естетичен. Експертите предупреждават за множество опасности за здравето, на които ви излага наличието на високо тегло, сред които сърдечните заболявания, диабетът, високото кръвно налягане, проблеми с плодовитостта и др. Не може да се твърди със сигурност, че ще се развият тези заболявания, но затлъстяването повишава риска неколкократно. За повечето хора отслабването се предприема от козметични съображения – защото не ни харесва начина, по който изглеждаме. В това няма нищо лошо, стига да не пречи на ежедневния ни живот и да не се прояви като нарушения в храненето (анорексия. булимия, прегорексия и др.под.)

Източник: д-р Райна Стоянова, експерт по хранене към Fine Line, zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност