Close search

Какво трябва да знаем за диетите (4 част)

Какво трябва да знаем за диетите (4 част) Прекалено бързото редуциране на теглото. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Прекалено бързото редуциране на теглото

Рязкото сваляне на калорийния прием или пък гладуването е великолепно лекарство срещу преяждането, ако продължи не повече от един ден, през който е задължително да се пие много вода. В противен случай може да се получи шок от обезводняване и загуба на електролити. Ако в желанието си да отслабнете бързо на всяка цена и продължите да гладувате още няколко дни, можете да се озовем в един много опасен капан. Наистина ще тежите по-малко, но съвсем за кратко. Когато се върнете към нормалното за вас хранене, светкавично ще върнете обратно и загубените килограми - възможно е дори да наддадете. Това вариране на килограмите е много опасно. След време, независимо от гладуването, вие ще престанете да отслабвате или този процес ще се забави – за сметка на напълняването, което се забързва. Така е устроено тялото. Едновременно с това, рязкото отслабване води до смущения в метаболизма, а те от своя страна – до диабет и хипертония. По-продължителното лишаване на организма от храна е полезно, ако се прилага по схема, под контрола на лекари, които са добре запознати с механизмите на лечебното гладуване и, разбира се, ако не съществуват противопоказния в състоянието ни за това.

Как да свалите до пет килограма

Пълнеенето винаги е резултат от приема на по-голямо количество храна от това, което е нужно на организма, за да функционира нормално и да понася натоварванията. Неизползваните калории остават като резерва. От тях се създава мастна тъкан. Повишаването на теглото с 1 кг мастна тъкан е в резултат на приема на 6000 до 7000 калории над нормата. Тези допълнителни калории може да се „залепят“, ако всеки ден изяждаме например по парче сладкиш над нормалното ядене. Тогава 1 кг мастна тъкан се образува след 2 месеца, но същият резултат ще се получи, ако седим всекидневно по 2 часа пред телевизора, вместо да използваме това време за приятна разходка.

Трудното сваляне на „онези два-три килограма“ е винаги препъни-камък! За да ги накарате да изчезнат, трябва да удвоите усилията си и да приложите някои трикове:

1) Не злоупотребявайте с порциите! Дори здравословните диетични храни съдържат калории. Ако ядете големи количества и това надвишава изразходваните калории, задължително ще напълнеете.

2) Бъдете последователни! Ако веднъж седмично си позволите почивка от диетата, няма нищо лошо. Но правенето на пищни угощения всеки уикенд ще опорочи резултатите. Умереност трябва да има дори в дните, в които си угаждате.

3) Бъдете по-активни, за да ускорите темпото на метаболизма. Ако водите заседнал начин на живот, започнете да вървите или плувате, най-добре по половин час, 5 пъти седмично.

4) Отстранете въглехидратите от вечерята си! Ако останалите хранения са добре балансирани и съдържат въглехидрати, те няма да ви липсват и определено ще забележите разлика на кантара.

5) Приемайте здравословни и леки закуски, похапвайте междинни хранения, които също са здравословни и нивото на кръвната ви захар ще остане стабилно и никога няма да изпитвате неудържим глад.

6) Подлютете живота си. Направете по-пикантни ястията си с добавянето на няколко люти чушки. Хората, които го правят по-бързо се засищат, същевременно лютивите вещества в чушките ускоряват метаболизма ви.

7) Включете калций в менюто си, той помага на организма да изгаря по-бързо мазнините.

8) Почивайте си! Недоспиването и напрегнатият живот повишават нивото на кортизола в организма, а той се свързва с по-високи нива на инсулин и натрупване на тлъстини.

Източник: д-р Райна Стоянова, експерт по хранене към Fine Line, zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност