Close search

Под лупа: Диета според кръвната група

Под лупа: Диета според кръвната група Съществуват четири кръвни групи: A, AB, B, и 0. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Напоследък отвсякъде ни заливат тенденции на все нови и нови диети, които гръмко обещават перфектна фигура без усилия.

Решихме да повдигнем завесата на хранителния режим, който се съобразява с кръвната група.

Продължавайки по стъпките на баща си, природолечителят Питър Дж. Д’Адамо изследва връзката между кръвните групи и здравето. Според неговата теория, кръвната група определя чувствителността към заболявания, храни, и какви упражнения са подходящи за поддържането на добро здраве.

Когато хората ядат правилните храни за кръвната им група, те не страдат от наднормено тегло и се чувстват добре. Това е въпрос на вътрешна химия, обяснява в книгите си Д’Адамо.

Повечето специалисти биха се съгласили с него, че една диета може да бъде универсална, но малцина биха потвърдили, че хранителният режим, базиран на кръвната група, е отговорът на проблемите с теглото.

В действителност няма научни доказателства в подкрепа на тази теория. Шансовете любител на месото от група АВ да започне с охота да хапва тофу, защото такива са диетичните препоръки, са доста ниски.

Основни принципи на диетата
Съществуват четири кръвни групи: A, AB, B, и 0. Хората с различни типове кръв се нуждаят от различни храни за постигане на оптимално здраве. Диетата не е толкова за отслабване, колкото за поддържане на добра фигура, защото загубата на тегло е един от естествените странични ефекти.

Хората, които спазват правилата на този режим, трябва да избягват храни, които са токсични за организма им или насърчават натрупването на мазнини. Препоръките за упражнения също се различават в зависимост от кръвната група.

Как работи диетата
16 групи храни (месо, млечни продукти и яйца, зърнени храни и подправки...) са разделени в три категории: изключително полезни храни, неутрални храни и храни, които трябва да се избягват. Идеята е да се ядат умерени порции от полезните и неутралните храни и да се премахнат от менюто нещата от табу списъка.

Например: Група 0 трябва да избягват сладолед, хайвер, и риба баракуда (не е шега). Тип А трябва да се въздържат от мляко, шербет, и шам фъстък. Табу за тип Б са кетчуп, царевичен сироп, и ревен. „Не” за тип AB: почти всяко месо на планетата - пилешко, свинско, телешко, говеждо, биволско...

Какво можете да ядете
Отново, всичко зависи от вашата кръвна група, без отчитане на калории и измерване на порциите. Тип 0 се справят добре с високото съдържание на белтъчини в храната, което включва леки органични меса и ограничени количества зърнени и бобови растения. Млечни продукти и пшеницата са „вредни” за тях.

За тип А се препоръчва вегетариански режим с високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на мазнини. Тип B може да се наслади на разнообразно хранене, включително млечни и зърнени храни.

Отслабва ли се от тази диета?
Няма клинични данни. Авторът твърди, че диетата „работи при 9 от 10 души”, но не е ясно дали „работи" означава спад на теглото или подобряване на общото здравословно състояние.

Здравословна ли е тази диета?
Спорно. Няма конкретен план за хранене, за да се направи оценка на полезността. Хората, които спазват тази диета, трябва да избират храни от списъци. Те могат да избират разумно, но също така могат да да вземат и грешни решения.

Какво казват експертите?
"Ние всички имаме индивидуални нужди, но да базираме храненето си на кръвната група е абсурдно", казва диетологът Джейн Кирби.

Кой трябва да спазва тази диета?
Никой.

Заключение: Изобщо не си губете времето.

Източник: health.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност