Close search

Кефирената напитка, здраве от Изтока

Кефирената напитка, здраве от Изтока Кефирената напитка, здраве от Изтока Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Кефирът представлява млечна напитка, която се е получила в резултат на ферментация на прясно мляко. Тя произхожда от Централна Азия и е много популярна в Русия. Зърната на гъбата кефир сформират структура, която наподобява карфиол. Напитката се получава след коагулацията на различни видове мляко с кефирените зърна. Процесът на ферментация протича за 24 часа, получената напитка е газирана и е слабо алкохолна. Съдържанието на алкохол в нея е много малко, в границите от 0.08-2.00%, и има консистенция, която наподобява на разредено кисело мляко.

Кефирът е богат на аминокиселини, особено триптофан, и на витамини В1, В12 и К, освен това включва микроелементи фосфор, калций и магнезий. В напитката се съдържат около 30 щама на бактерии и дрожди, откриват се млечнокиселите бактерии Lb brevis, LB casei subsp, Lactococcus lactis subsp. lactis, helveticus, Streptococcus thermophilus, Kluyveromyces, LB pseudoplantarum и LB delbrueckii subsp. Bulgaricus. В зависимост от дължината на ферментационния процес хранителните качества на кефира се променят. Например когато е продължил по-дълго процесът на ферментация, получената напитка е по-кисела и съдържа повече фолиева киселина.

Газираната напитка се смила лесно, тя има почистващо действие върху червата. Консумацията й има релаксиращо действие върху организма и подсилва имунната система. Подходяща е за хора, които страдат от безсъние, липса на концентрация или депресия. Редовната консумация на кефир нормализира работата на стомаха и червата. Редуцира се подуването и образуването на газове. Съдържанието на витамин В благоприятства работата на черния дроб, бъбреците и нервната система. Гъбата регулира кръвното налягане и помага при кожни заболявания. Наричат я с прозвището "гъбата на дълголетниците", тъй като има положително влияние върху всички процеси в човешкото тяло и благоприятства процеса на самолекуване на тялото. Кефирът може да се използва и като козметично средство. Той може да се използва за изглаждане и забавяне на стареенето на кожата. Ефикасно средство е при натъртвания, само трябва да се маже увредената част с него и болките ще изчезнат.

През първите няколко дни от консумацията на газираната напитка може да се повиши газоотделянето, защото тя стимулира активността на стомаха. Също така е възможна появата на разстройство. Хора, които имат проблеми с черния дроб и бъбреците трябва да знаят, че могат да изпитат лек дискомфорт в тази области, но той ще бъде за кратко време. Гъбата трябва да престои в мляко 24 часа, след което се прецежда и изплаква с топла преварена вода, а млякото се заменя. Кефирът се оставя да престои 24 часа и може да се пие. Гъбата не трябва да се докосва до метални вещи.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност