Close search

Кога се пристрастяваме към кафето

Кога се пристрастяваме към кафето Кога се пристрастяваме към кафето? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Кафето е много разпространена напитка за възрастните. Кафето само по себе си не води до пристрастяване , но кофеинът в него може да предизвика зависимост на тези, които пият твърде много.

Кофеинът в кафето

Независимо от това дали някой показва признаци или симптоми на кофеинозависимост, то пристрастяването зависи от количеството на кафето, което приемате в определен период от време. Количествата на кофеин варират в различните видове кафе – в еспресото е най-много, а в инстантното по-малко.

Кофеинова интоксикация и пристрастяване

Има несъгласие между това дали кофеиновото пристрастяване е проблем или не. В диагностичният и статистически наръчник за психични разстройства се включва кофеиновата интоксикация, но липсва кофеиновата зависимост, думата използвана за пристрастяване към кафето. Някои специалисти признават кофеиновата интоксикация и прекаляването с кофеина за пристрастяване.

Признаци и симптоми за кофеинова интоксикация

Според диагностичният и статистически наръчник за психични разстройства, кофеиновата интоксикация се случва, когато едно вещество се приема с ефекти, които са обратими, когато веществото напусне тялото. Веществото нарушава поведението и настроението при прием на повече от 250 мл., тогава кафето не бива да се приема. По време или след поемането на кафе, присъстват пет от следните неща: безпокойство, нервност, възбуда, безсъние, зачервяване на лицето, често уриниране, проблеми с храносмилателните пътища, мускулни тикове, объркани мисли и говор, нередност в сърдечния ритъм, умора и неадекватни движения. Симптомите причиняват дистрес. Може да се появи гадене, главоболие, тремор и припадъци. В екстремни случаи, кофеиновата интоксикация може да бъде животозастрашаваща.

Признаци и симптоми на кофеиновото пристрастяване и абстиненция

Доводът, че кофеинът води до пристрастяване се основава на доказателства, че човек може да стане кофеино зависим, може да достигне толерантност и могат да се появят симптоми на абстиненция, когато човек не си поеме дозата. Толерантност означава, че човек увеличава дозата от повече и повече кофеин, за да постигне желаният ефект. Симптомите на абстиненция могат да настъпят 12 до 24 часа след спирането на кофеина и често започват с главоболие. Други симптоми са раздразнителност, умора, затруднена концентрация, депресия, мускулни болки, скованост и намалена способност за изпълнение на задачи. Абстиненцията може да продължи от 2 дни до една седмица. Препоръчително е кофеинът да се намалява постепенно, за да се намалят симптомите на абстиненция.

Източник: mamatatkoiaz.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност