Tемата за целута и диетите е една от най-коментираните теми по цял свят, но не и в Далечния Изток. Това е така, защото жените тем просто не страдат от наднормено тегло. Причината за това е една – тайната се крие в ферментиралия чай.
Този еликсир на красотата е познат в Азия и Русия, но популярността му набира сила. Според проучвания съставките на напитката имат изразени антибиотични и пречистващи свойства.Тя помага при понижен тонус, отслабване на паметта, затлъстяване, целулит, акне, предменструален синдром, херпес зостер, безсъние, хемороиди, язви, възпаление на ставите…
Този чудотворен елексир е напълно достъпен и може да се приготви в домашни условия.
Ферментиралият чай носи името Комбуча. Твърди се, че през 250 г. пр. Хр. хората от династията Ян в Китай консумирали напитка от ферментирал чай. Наричали я „елексир на безсмъртието”. Няколко века по-късно в Русия, тя била известна като „чаен квас”, в Австрия я наричали комбухер, а в Америка – комбуча, но на много хора била позната просто като „гъбата от Манджурия”. Но независимо къде ще я срещнете, името й може да се преведе като „чудотворната гъба“. А комбуча в превод от японски език, означава чай (ча) от водорасли (комбу).
Учените казват, че комбучата прочиства кръвта, предотвратявa образуването на газове в червата, увеличава броя на Т-клетките, укрепва имунната система, сгъстява косата и поддържа цвета й.
Ето как да си приготвите елексира за вечна младост и красота:
Класическата рецепта за 1 литър комбуча:
• 100 г захар
• 2 г зелен или черен чай
• Комбуча култура и стартерна течност
Как да го приготвите:
Кипвате водата, добавяте чая и захарта. Чаените листа или филтърните торбички се изваждат от водата, според това колко наситен искате да е аромата на чая. Имайте предвид, че по-дългия престой допринася за по-висока концентрация на кофеин и за по-горчив послевкус. Стандартното време е 10-15мин., но някои практикуват чаят да седи във водата докато тя се охлади.
След като се охлади водата, до под 30 градуса – хладка на допир, готовият чай се налива в стъклен буркан с вместимост, според свареното количество течност. Важно е да съобразите и да оставите място за доливане на 10 процента стартерна течност, която представлява готова чай комбуча за пиене. Слагате Комбуча културата. Покривате съда с тензух, като го захванете с ластик. Слагате буркана на място, където да е в покой. Пазете елексира от комбуча от слънце и шум.
Оставете чая да простои минимум 7 дни и не повече от 7 до 14 дни. Проверявайте елексира на 3-4 дни. Ако вкусът е започнал да има кисела жилка, всичко е наред – магията се случва.
Напитката е готова да се бутилира, когато вкусът ви допада най-много. Прецедете чая преди да го налеете. Запазете 10% от течността за следващата партида и дръжте в него гъбата.
Източник: dama.bg
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook