Close search

Когато бебето се бави или кога да се обърнем към специалист

Когато бебето се бави или кога да се обърнем към специалист Кога да се обърнете към репродуктивен специалист Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Понякога, за да могат един мъж и жена да станат мама и татко е необходимо единствено любов, желание и малко късмет. В други случаи обаче така мечтаното зачеване се бави и двойката се нуждае от консултация за постигане на бременност.

Кога да се обърнете към репродуктивен специалист

Имайте предвид, че е необходимо да се консултирате със специалист по репродуктивна медицина, в случай, че правите неуспешни опити за зачеване и при Вас или Вашия партньор е налице някое от следните обстоятелства:

липсата на забременяване продължава повече от 12 месеца при активни опити за зачеване по време и около овулация;

менструалните цикли са през по-кратки интервали от време – на 21 или по-малко дни;

липса на менструация за период по-дълъг от 3 месеца;

нередовен менструален цикъл;

два или повече аборта (спонтанни или по желание);

жени над 35-годишна възраст;

мъже и жени с прекарани в миналото сексуално-трансмисивни инфекции.

Поставянето на точната диагноза на причините за проблемно забременяване е основа за успешно лечение. Личните лекари и акушер-гинеколози са първите, които при откриване на проблем трябва да насочат своевременно двойката към провеждане на по-обстойна диагностика на репродуктивното здраве. Тези пациенти трябва да се обърнат към специализирани клиники като Медицински комплекс „Д-р Щерев”, с широк набор от специалисти, които са на разположение при необходимост от допълнителна консултация и назначаване на изследвания и процедури за постигане на успешно забременяване. Понякога лечението изисква многопрофилен екип: акушер-гинеколог, андролог, ембриолог, имунолог, ендокринолог и психолог.

Пътят към бременността – стъпка по стъпка:

При първата консултация, на която присъстват и двамата партньори, се снема щателна и пълна анамнеза, взимат се под внимание предишни изследвания, придружаващи заболявания, рискови фактори, и се обсъжда заедно с двойката план на поведение и последващи изследвания при нужда.

Следват гинекологични прегледи при жената и проследяване на овулацията й. Прегледите включват ултразвукова диагностика и се извършват в определени дни от менструалния цикъл – между 11-13 ден и 16-18 ден от менструацията.

При жената се назначава и изследване на т.нар. базални хормони между 3-5 ден от цикъла – хормоните LH, FSH, Estradiol, Prolactin, а при настъпила овулация – Progesteronе (20-24-ти ден от месечния цикъл):

•FSH (фоликуло-стимулиращ хормон) е хормон, който се секретира от хипофизната жлеза в мозъка. Изследва се в началната фаза на менструалния цикъл (от 2-ри до 5-ти ден). Неговите стойности показват яйчниковия резерв на жената и отговора към стимулацията при ин витро процедура;

•LH (лутеинизращ хормон) има отношение към индукция на овулацията (спукване на доминантния фоликул и отделяне на яйцеклетката). Най-високи нива на LH се наблюдават в периода преди овулацията. Нивата на LH, изследвани в началото на менструалния цикъл, са ориентир за яйчниковия резерв на жената;

•Estradiol (eстрадиол) е основният естрогенен хормон в женския организъм. Изследва се в началото на менструалния цикъл. В женския организъм естрогените са отговорни за тъканния растеж и пролиферацията на клетките в специфични области на тялото. По време на ин витро процедура, естрадиол се изследва с цел да се установи отговорът на яйчниците към стимулацията при ин витро процедура;

•Progesteron (прогестерон) е хормон, отговорен за подготовката на маточната лигавица и имплантация на оплодената яйцеклетка. Този хормон се изследва във втората фаза на менструалния цикъл (19-ти – 23-ти ден) и то предимно при жени, при които се проследява овулацията.

Други необходими изследвания, които могат да се назначат, са микробиология на влагалищен секрет, онкоцитонамазка, тестове за инфекции като хламидии, уреаплазма, микоплазма, трихомони и д.р. В определени случаи може да се назначи хормонално и ехографско изследване на щитовидна жлеза.

Паралелно с изследванията на жената се извършва и спермограма при мъжа (анализ на семенната течност). При откриване на отклонения в спермограмата се прави консултация с уролог-андролог и се назначават допълнителни изследвания на мъжа като микробиология на еякулат, хормонални нива, разширена спермограма, даваща информация за качеството на сперматозоидите и тяхната оплодителна способност, и др.

Ако спермограмите на мъжа (стандартно се правят 2-3) и хормоналните изследвания на жената са в норма, но продължава да липсва зачеване, се пристъпва към проверка на проходимостта на маточните тръби на жената.Това може да стане чрез хидротубация под ултразвуков контрол или хистеросалпингография (т. н. „цветна снимка“).

В случай, че не се установи причина за ненастъпване на бременност, по време на дните около овулация на двойката се препоръчват полови контакти (т.нар. контролиран коитус), като съпругът спазва 3-5 дни въздържание преди това. Не се препоръчва прекалено дълго въздържание или липсата на такова, тъй като това е оптималният период за обновяване на сперматозоидите в еякулата. На същия или следващия ден чрез ултразвуков преглед се проверява дали доминантния фоликул се е спукал. Това е индиректен метод за установяване на овулация и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка.

Понякога се налага да се назначат и допълнителни изследвания и манипулации както при жената така и при мъжа. Така например при клинични данни за ендометриоза може да се назначи лапароскопия с цел отстраняване на ендометирозните кисти и лезии или хистероскопия с цел оглед състоянието на маточното тяло.

При повтарящи се спонтанни аборти, по преценка на лекуващия лекар може да се назначат генетични изследвания и при двамата партньори.

По време всички описани стъпки е много важно доверието в лекаря, извършващ прегледите, консултациите и процедурите. Заедно с него вие ще извървите понякога нелекия път към желаната бременност и раждане на здраво бебе.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност