Close search

Когато стомахът ни пречи на почивката

Когато стомахът ни пречи на почивката Стомашните неразположения могат да съсипят ваканцията ви, затова е добре да се запасите с подходящо средство за облекчаване на различните проблеми. Какви са възможностите.... Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Независимо къде сме на почивка - на море или на планина, - новата, често непозната обстановка, различният климат, условията предизвикват онези плашещи и некомфортни подувания в корема, болки, запек и други стомашни неразположения.

Сигурно всеки е имал подобни проблеми далеч от дома и при всяко следващо пътуване, още преди да е започнало, вече предчувства, че неприятните изживявания може да се повторят.А после, като че ли по план, се появяват всичките тези дразнители и опасенията стават реалност.

И слънцето, и морето, и богатата зеленина наоколо, дори добрата компания не са в състояние да ни върнат комфорта. Защо се получава така?

Колкото и да звучи парадоксално, стомахът също има нужда от спокойствие, за да работи нормално. Дейността на храносмилателния тракт да се влияе не само от храната, която приемаме, а също така от климата, както и от нашата психологическа и емоционална нагласа.

А всяко пътуване е свързано с повече емоции, които рефлектират върху стомашно-чревния тракт. Обикновено диарията засяга мъжете, а при жените се появява запек.

В крайна сметка често мечтаната ни почивка се превръща в кошмар. И няма как да се абстрахираме от средата, климата, емоциите си. Попадаме в омагьосан кръг и понякога прибягваме до драстични мерки, които по-късно се отразяват неблагоприятно върху организма ни.

Затова трябва да сме особено внимателни при избора на продукт срещу запек, съветва д-р Димитър Пашкулев. Той напомня че съществуват четири основни вида слабителни средства, които се използват за стимулиране на изхождането по голяма нужда:

- увеличаващи обема на изпражненията,

- смекчаващи,

- осмотични,

- препарати, стимулиращи перисталтиката.

1. Смекчаващите средства са минералните масла и натриевият докузат, които омекотяват изпражненията, но не се препоръчва честото им използване, защото при вдишване минералните масла могат да увредят белия дроб.

2. Осмотичните са препаратите, съдържащи соли и въглехидрати - лактулоза, сорбитол, магнезиев сулфат, магнезиево мляко. Те извличат вода в дебелото черво и така стимулират изхождането. Не се препоръчват за редовна употреба, тъй като водят до зависимост.

3. Препаратите, стимулиращи перисталтиката, като бизакодил, касантранол, рициново масло, фенолфталеин и майчин лист (сена), водят до зависимост и при редовна употреба увреждат чревните стени. Действието им е придружено с газове и болки в стомаха и червата.

4. Слабителните, увеличаващи обема на изпражненията - Псилиум (Psyllium), трици, метилцелулоза, - абсорбират вода и увеличават размера на изпражненията. Те са единствените слабителни, които са безопасни при всекидневно използване.

Разбира се, както не по-рядко се случва, природата се е погрижила за нас и в този случай - с билката псилиум. Използвано още от древните аюрведи в Индия, растението псилиум се смята за напълно безвредно, не води до зависимост, трайно нормализира моториката на червата и осигурява нужния комфорт. Подходящо е за дълготрайна употреба, без да нарушава перисталтиката и да води до лениви черва.

Действието на псилиума се дължи най-вече на обвивките на семената му. Те съдържат разтворими и неразтворими фибри, които след намокряне увеличават обема си. Препоръчително е да се приема с голямо количество вода (1 чаша).

Характерно за псилиума е не бързото, а трайното и безвредно действие. Ефектът не е мигновен и именно заради това уравновесява по изцяло естествен начин нормалната чревна флора.

Същевременно чрез приемането на растителни фибри се избягват отрицателните странични действия, съпътстващи използването на всякакъв вид лекарствени средства срещу запек. Действа меко и с натрупване, като не предизвиква неприятно усещане на болка и дискомфорт. Поради липсата на странични ефекти псилиумът се препоръчва пред всички останали разхлабителни.

Фитопродуктът "Лаксал” е с основна активна съставка псилиум и е сред най-безвредните и ефикасни средства за борба със запека. Може да се закупи в аптечната мрежа и без рецепта.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност