Close search

Кои храни не се съчетават добре с лекарства

Кои храни не се съчетават добре с лекарства Кои храни не се съчетават добре с лекарства Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Продуктът, който най-много не се съчетава с лекарства, е грейпфрутът. В цитрусовия плод има особени вещества, които пречат на работата на черния дроб, а именно - не позволяват на лекарството да се разпада на малки частици.

А това на свой ред води до забавено разграждане на необходимия медикамент и на по-нататъшното му разпространение из целия организъм.

Друга опасност е, че може да се стигне до предозиране на медикаменти. Сокът от грейпфрут не се съчетава с лекарства за сърце, антидепресанти, антибиотици, противоракови средства и много други. Около 50 медикамента са в "черния списък" и той се разширява всеки ден.

Често ни се случва да преглътнем дадена таблетка с безалкохолна газирана напитка. Да, обаче това също не е препоръчително. Въглеродният диоксид, съдържащ се в газировката, променя киселинността на лекарствата и техните свойства.

Що се отнася до плодовете и зеленчуците - те се считат за безобидни и дори полезни продукти. Трябва обаче да сме наясно с някои техни свойства.

Например, ако приемате лекарства срещу хипертония и изпиете чаша сок от ягоди или арония, кръвното ви налягане може прекалено да се понижи. Тези дарове на природата подпомагат разширяването на кръвоносните съдове.

Репички, ряпа, зеле, маруля - вкусните зеленчуци могат да намалят ефекта на хормоните от щитовидната жлеза.

Ако назначените ви лекарства предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, не е желателно да се ядат пресни зеленчуци (спанак, броколи и т.н.), които са много богати на витамин К, който от своя страна подпомага съсирването на кръвта.

Затова пък хората, които приемат лекарства за профилактика или лечение на атеросклероза, могат да бъдат спокойни при приема на свежи плодове и зеленчуци. 

Продуктите от природата подпомагат изхвърлянето от организма на излишния холестерол.

Източник: health.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност