Close search

Кокосът – райската храна

Кокосът – райската храна Кокосът „доставя“ повече и по-бързо енергия от много други източници. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Популярни имена: cocos nucifera (латински); coconut, cocos, coco (английски), кокосов орех, кокос

Кокосовият орех е семето на кокосовата палма, растяща най-вече в тропическите райони на Азия, Африка и Южна Америка. За родина на кокоса се считат Филипините, където е и най-голямата му популация. Това растение цъфти целогодишно, обича песъчливи почви, много слънце, топлина и висока влажност.

Интересни факти за кокоса: На санскрит кокосовата палма е позната под името „kalpa vriksha“, което означава „дървото, което дава всичко необходимо за живота“. Това название не е случайно. Любопитно е, че за да влезе вода в кокосовия орех, тя се просмуква между множество фибри и бива „филтрирана“ през черупката му в продължение на почти девет месеца. Така се образува кокосовото мляко, което е може би най-богатата на електролити напитка в природата. Младото кокосово мляко е много близко до човешката кръвна плазма, правейки го универсален донор. Поради тази причина се е ползвало за спешни преливания на плазма на ранените войници през Втората световна война.

Съдържание и полезни свойства на тази супер храна: Кокосовите продукти (месото на ореха, кокосовото масло, кокосовият крем) имат множество полезни свойства като:

Подобряват използването на кръвната захар и спомагат за подобряване симптомите на хипоглекимия;
Подобряват храносмилането и абсорбирането на мастноразтворимите витамини и аминокиселини, забързват метаболизма;
Помагат в естествената борба с прекомерното разрастване на бактерии, вируси и гъбички (с изключение на херпес), поради съдържанието им на противогъбични и противомикробни наситени мастни киселини;
Подобряват абсорбацията на калций, калий и магнезий;
Съдържат антиоксиданти;
Спомагат за по-ефективното използване на незаменимите мастни киселини (омега-3, омега-6);
Спомaгат за баланса и здравословното производство на хормони и мн. др.
Кокосовото масло е наситена мазнина, съставена главно от средноверижни мастни киселини (MCFA). Кокосът „доставя“ повече и по-бързо енергия от много други източници. Препоръчителен е при хора, които страдат от лошо храносмилане, особено от проблеми с черния дроб и жлъчката.

Кокосовото масло, само по себе си, не съдържа холестерол, но спомага за нормализирането на нивото му в организма. Д-р Реймънд Пийт описва, че когато редовно добавяме кокосови продукт към своята диета, нивата на холестерола се нормализират и се стимулира тяхното трансформиране в прегненолон („суров материал“ и прекурсор за синтезирането на редица хормони). Прегненолонът стимулира паметта, предпазва от стрес, бори умората, той е и причината, поради която кокосовите продукти имат разкрасяващи свойства – оказва благоприятен ефект върху кожата и намалява торбичките под очите.

Не на последно място кокосовите продукти подобряват функцията на щитовидната жлеза, увеличават обмяната на веществата и нормализират нивата на кръвна захар.

Съвети за използването на кокосови продукти: Кокосът и неговите продукти могат както да се консумират като храна, а също и да се ползват под формата на козметични средства – кремове, масажни масла и пр. Трябва да отбележим, че кокосовото масло/олио е най-стабилната при висока температура мазнина и е препоръчително да се готви с нея вместо масло, слънчогледово олио, зехтин и пр.

Препоръчвам консумирането на кокос във всичките му форми. Можете да добавяте органични кокосови стърготини или парчета кокос в зърнените си закуски сутрин или просто в комбинация с различни видове йогурт. Кокосовата вода може да се пие самостоятелно или в комбинация с други прясно изцедени сокове. Има сладникав вкус, понякога съвсем леко се усеща и солена жилка. Кокосовото месо, което вече е твърдо (в младия кокос е желеобразно), може да настържем и да ползваме в десерти и бонбони.

Източник: http://www.fineline.bg, автор: д-р Райна Стоянова, Главен диетолог и експерт по хранене във Fine Line

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност