Close search

По една ябълка на ден... полезна и пълна с фибри

По една ябълка на ден... полезна и пълна с фибри Не случайно се смята, че ябълката е една от най-полезните храни. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Eдно от най-широко култивираните дървета в света e дървото от рода Malus с плодове, които са известни като ябълки, Malus domestica. За родина на ябълките се смятат северозападните Хималаи. При разкопки на жилища, за които се предполага, е са съществували преди 5000 хиляди години са намерени останки от ябълкови плодове. Съществуват повече от 7300 култивирани сорта ябълки. Въпреки че ябълките са известни от древността, едва през 20 век учените оценяват нейните хранителни и здравословни качества.

Не случайно се смята, че ябълката е една от най-полезните храни. Тя съдържа пектин, минерални вещества, витамини В1, В2, С, Е, Р и РР, ензими, лимонена и ябълчена киселина. Пектинът в тях ги прави продукт с нисък гликемичен индекс. Съдържат се още флавоноиди, химични елементи калий и бор, целулоза. Ароматът на ябълките се дължи на етеричните масла в тях, а вкусът им се дължи на съотношението на съдържащите се в тях захари, дъбилни вещества и органични киселини. Кората е особено полезна част от плодовете, затова е добре при възможност да не я белите.

Според многократно проведени изследвания редовната консумация на ябълки оказва огромно положително влияние върху здравето на хората. Съдържащият се флавоноид кварцетин понижава риска от рак на белите дробове с 46%. При провеждане на лабораторни изследвания в Америка се оказва, че ябълките спират растежа на раковите клетки и рискът от рак на храносмилателната система намалява с 30- 40%. Много добре е изследван друг флавоноид, който се съдържа в ябълките, а именно катехин. Установено е, че хората, които имат по-високо ниво на катехин по-рядко страдат от инфаркт. Съдържащият се калий може да спомогне за понижаване на кръвното налягане у хора с хипертония, а елементът бор предотвратява остеопорозата. Фенолите в ябълките действат положително на организма като регулират нивото на холестерола, повишават добрия и понижават лошия. Плодът е подходящ за хранене от диабетици, тъй като не съдържа мазнини, беден е на калории и натрий. Баластните вещества подпомагат организма да изхвърля навън токсични вещества от храната и водата, като уран, олово, живак, кадмий и манган, също така прочистват червата от вещества, които са се образували по време на процеса на обработка на храната в тях. Ябълков сок, изпит на гладно, може да унищожи онези вредни бактерии, които разрушават зъбния емайл. Небелена ябълка след храна може да почисти механично пространствата в устната кухина.

За да запазите максимално ценните вещества в ябълките, съхранявайте ги на студено и не ги подлагайте на термична преработка. Не белете ябълките, освен ако не са пръскани с химия, защото в кората и месестата част до нея се съдържат много флавоноиди, витамин С и пектин. Ако се борите с наднормено тегло, започнете на гладно деня с една ябълка, която съдържа около 80 калории. Правете си редовно ябълков сок, който се усвоява от организма много лесно. Пийте сока веднага, след като го изстискате на сокоизстисквачка и не го подслаждайте. Ако страдате от гастрит, колит и заболяване на жлъчката, и те са с повишена киселинност на стомашния сок, консумирайте ябълки от по-малко кисели сортове. Много добра комбинация се получава при комбинация на ябълков сок и мед, която е мощно средство в борбата със заболявания като артрит, настинки, преумора.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност