Close search

Краставицата е супер полезна

Краставицата е супер полезна Краставицата е супер полезна Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Никога не сме предполагали, че този воднист зеленчук има множество полезни свойства за кожата и здравето. Но се оказа, че те са цели 15 на брой, пишат колегите от vihi.eu. Ето ги:

1. Наличието на различни количества йод спомага за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

2. Забавя развитието на атеросклерозата.

З. Наличието на цинк в краставиците спомага за увеличаване на количеството на инсулина, който играе важна роля при регyлиране на въглеродния обмен. Това го прави незаменима храна за диабетици.

4. Друго предимство на краставиците като храна е, че при тях съотношението на микро— и макроелементи е в много благоприятни пропорции, вследствие на коетo при консумацията те осигуряват неутрална реакция в стомаха и имат леко слабително и диуретично действие. Описаните по-горе лечебни качества правят краставицата изключително полезна храна при различните видове заболявания.
5. В народната медицина освен в свежо състояние от тях се използва прясно изцеден сок, който се явява отлично болкоуспокояващо средство при колики.

6. Смес от краставичен сок и мед е много полезен против кашлица и катар на горните дихателни пътища. Препоръчва се пиенето му 3 пъти дневно по 2-3 супени лъжици.

7. Техният сок се използва и в козметиката за поддържане на кожата в свежо състояние и при слънчеви изгаряния.

8. Краставиците оказват много добро действие при хора с нарушена сърдечна дейност. Установено е, че благодарение на благоприятното съотношение между солите на натрия и калия при редовното им консумиране те спомагат за по-бързото изхвърляне на натриевите соли и с това за спадане на отоците в организма.

9. Друго тяхно положително действие е, че съкращават времето за преобразуване на въглеродите в мазнини, което ги прави много полезни като диетична храна против затлъстяване. С това се обяснява използването на краставични диети в много страни.

10. Краставичните диети се препоръчват на хора, болни от подагра, при нарушения в сърдечносъдовата дейност, против затлъстяване, при заболяване на бъбреците, черния дроб и т.н. Трябва обаче да се знае, че лечебен ефект има консумирането им в свежо състояние. Маринованите и консервираните краставици не само че нямат лековити свойства, но дори са вредни за хора, болни от гастрит и язва, при нарушена сърдечна дейност, атеросклероза, високо кръвно налягане, нарушаване на водно-солевия обмен.

11. Краставичният сок в съчетание с морковения и салатния дава много добри резултати при кожни заболявания.

12. Високото съдържание на калий в краставицата я прави много ценна както при високо, така и при ниско кръвно налягане.

13. Краставичният сок подобрява състоянието на венците и зъбите, както и при пиореята.

14. Луничките по лицето могат да се премахнат със сок от прясна краставица. Нарязва се в съд една прясна краставица и се посипва с малко каменна сол. След това се смачква, за да си пусне соса и с него се натриват луничките в продължение на 1-2 мин.

15. Кашлицата може да се излекува със сок от прясна краставица, което е много добро средство за кашлица и заболявания на горните дихателни пътища. Смесете този сок с малко мед и приемайте по 2-3 супени лъжички 2-3 пъти на ден.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност