Close search

Крушите - вкусни и здравословни

Крушите - вкусни и здравословни Здравословни ползи от крушите Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Крушата (Pyrus) представлява род широколистни дървета от семейство Розоцветни. Плодовете й са сочни, ароматни, месести и съдържат семки. 

В световен мащаб съществуват около 5 000 различни сортове круши, докато в нашата страна са познати около 200 сорта. Най-разпространените у нас сортове са: Фуджи - нежна, сочна, сладка и ароматна круша; Гала - много хрупкава, със сладък и силен вкус; Барлет - жълта, с мека консистенция и много сочна; Анжу - много сочна круша, която е особено подходяща за различни салати; Азиатска - хрупкава и сочна, едва доловимо сладка.

Хранителен състав на крушите

Зелените круши съдържат веществото сорбит, което при процеса на зреене преминава в глюкоза и пектин. Това от своя страна води до промяна в плътността на плодовете и те стават значително по-меки. Поради тази причина крушите имат по-малка трайност от ябълките. 

Пресните круши представляват своеобразен здравословен коктейл. Особено богати са на органични киселини (яблъчна, лимонена и оксалова) и полезни микроелементи - фосфор, магнезий, желязо, мед, цинк. 

Крушите съдържат и йод, който може да задоволи минималните нужди на човека от този микроелемент. 

Стипчивият вкус на плода се дължи на дъбилните вещества, които се намират в кората му. А специфичният аромат и вкус се определя от етеричните масла, намиращи се в месестата част на крушата.

В 100 грама свежи круши се съдържат:

Вода – 84 г

Белтъчини – 0.4 г

Въглехидрати – 11.4 г (в т.ч. моно- и дизахариди – 9.8 г, нишесте – 0.5 г)

Мазнини – 0.1 г

Фибри – 2.3 г

Пектин – 0.6 г

Витамин А (бета-каротин) – 0.01 мг

Витамин В1 (тиамин) – 0.02 мг

Витамин В2 (рибофлавин) – 0.03 мг

Ниацин (витамин В3 или витамин РР) – 0.1 мг

Витамин В5 (пантотенова киселина) – 0.05 мг

Витамин В6 (пиридоксин) – 0.028 мг

Фолиева киселина (витамин В9) – 2 мкг

Витамин С (аскорбинова киселина) – 5 мг

Витамин Е (токоферол) – 0.36 м

Калий – 119 мг

Калций – 19 мг

Магнезий – 9 мг

Натрий – 14 мг

Фосфор –11 мг

Желязо – 2.3 мг

Манган – 65 мкг

Мед – 120 мкг

Цинк – 190 мкг  

Здравословни ползи от крушите

Крушите повлияват особено добре лечението на болести на сърдечно-съдовата система и бъбреците.
Пресните плодове подобряват функцията на черния дроб и щитовидната жлеза.

Фактът, че плодовете са богати на захари, пектин, минерални соли и витамини, ги прави изключително полезни в процесите на отделяне на пикочна киселина от организма.

Доказано е и положителното им въздействие при ревматични болки.

Компотът от круши е с изразено разхлабващо действие, което го прави подходящ при продължителен запек.

И все пак трябва да бъдем умерени с консумацията им. Специалисти препоръчват да не се прекалява с консумацията на круши, защото това може да предизвика дразнене на стомаха.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност