Close search

Киселини в стомаха: кои храни да избягваме

Киселини в стомаха: кои храни да избягваме Киселини в стомаха: кои храни да избягваме Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Киселините в стомаха представляват усещане за парене, което възниква в гърдите и средната част на корема. Леките случайни киселини са често срещани. 

Обикновено проблемът се решава с някои промени в начина на живот или, в по-тежките случаи, с лекарства, продавани без рецепта. 

Хроничните киселини могат да сочат за наличието на по-сериозен проблем като гастроинтестинален рефлукс или както е прието да се използва в българския гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). 

Макар че хората реагират по различен начин на храните, някои от тях, както и определени напитки се считат за причинители на киселини и е добре да се избягват. 

Киселинни плодове и зеленчуци 

Някои плодове и зеленчуци, макар и полезни, могат да предизвикат киселини в стомаха. Затова специалистите препоръчват да избягваме храни като цитрусови плодове, цитрусови сокове и доматени продукти като превенция срещу киселините. 

Плодовете и зеленчуците, които могат да предизвикат симптомите, включват портокали, грейпфрут, мандарини, лимони, ананас, лук, чушки (особено лютите), домати и доматен сок. 

Плодовите и зеленчуковите сокове също могат да предизвикат състоянието, защото са по-киселинни от целите плодове. 

Зеленчуците и плодовете, приготвени с пикантни подправки или мазни сосове също могат да предизвикат симптоми на стомашни киселини. 

Пикантни храни 

Пикантните храни често предизвикват киселини. Поради тази причина е добре да избягваме ястията, приготвени с лютиви чушки, горчица, азиатско къри, чили. 

Сладките подправки като ментата също не са добър избор. Когато вечеряме навън, е препоръчително да изискваме да не подправят ястията ни или да сервират подправките отделно, за да се предпазим от киселини. Когато готвим, трябва изобщо да забравим за пикантните подправки. 

Кофеинови напитки и храни Съдържащите кофеин храни като шоколад, тирамису и различните енергийни блокчета също могат да предизвикат киселини, както и напитките като кафе, чай, газирано, енергийни напитки и горещ шоколад. 

Хората, които нямат проблем с умереното количество кофеин, е добре да избягват поне напитките с най-високото му съдържание – еспресо и енергийни напитки. 

Мазни храни 

Ограничаването или избягването на мазните храни може да помогне да намалим честотата и тежкия характер на киселините в стомаха. Отслабването, твърдят специалистите, също помага. 

Тъй като консумацията на мазни храни често се свързва с лошо поддържане на теглото, избягването им ще ни осигури повече от една ползи. Мазните и пържените храни като червено месо, чипс, бекон, наденици, пълномаслени млечни продукти, маслото и яйчните жълтъци могат да предизвикат киселини в стомаха. 

Рафинирани въглехидрати 

Рафинираните въглехидрати като обогатените тестени изделия, пастата, снаксовете и трапезната захар също могат да доведат до храносмилателни проблеми, включително киселини. Храните с висок гликемичен индекс влияят негативно върху нивото на кръвната захар. Затова експертите препоръчват да ограничим рафинираните въглехидрати и да ги заменим с храни с нисък гликемичен индекс – например пълнозърнестите продукти, съветват от zdrave.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност