Close search

Кулинарна обиколка в Истанбул

Кулинарна обиколка в Истанбул Кулинарна обиколка в Истанбул Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Пешеходният тур с местен водач предлага поглед отвътре към истанбулската култура на хранене, така започват кулинарната си обиколката из този страхотен град, колегите от termo.bg допълвайки още: 

Ще посетиш традиционни магазинчета, сладкарници, кафенета, пазари и улични сергии, за които повечето туристи дори не подозират. Разбира се, по пътя ще можеш и да опиташ местната кухня. А тя, повярвай ни, е безумно вкусна.

Изборът е огромен - миди, кебапи, пикантно агнешко, шоколад и прочутите турски сладкиши.

Кулинарното пътешествие започва от централния площад „Таксим“. Оттам тръгваш по оживената пешеходна улица „Истиклал“, дом на еклектична смесица от ресторанти, барове и клубове, кафенета и сладкарници, галерии, кина и библиотеки.

Обиколката минава през т.нар. „Чичек пасажъ“ (пак на „Истиклал“) - покрит пасаж, отворен като театър през 1876-а, а днес приютил исторически кафенета, механи и ресторанти.

Следващата спирка е малък рибен пазар, където можеш да опиташ кукуреч (пикантни агнешки дреболии на скара).

Уличните сергии предлагат изкушения като пържени или пълнени миди, или пък кумпир - голям печен картоф, който можеш да напълниш по избор с масло, сирене, кисело мляко, късър (ястие от булгур), царевица, грах, маслини, резенчета кренвирш, туршия и лютив сос.

Разходката продължава към църквата „Свети Антоний от Падуа“ и музея „Пера“. От едноименния площад можеш да се насладиш на гледката към Златния рог. Освежи се с чаша турски чай, преди да тръгнеш надолу по тясна уличка, на която се продава агнешки дроб, печен на дървени въглища.

После ще посетиш най-старата сладкарница в Истанбул - „Маркиз“, където ще изплакнеш окото с красивия интериор, докато сръбваш турско кафе.

Последната спирка по маршрута е поредица любими на местните кафенета в района на кулата Галата, предлагащи местна и интернационална кухня.

Единственият недостатък на обиколката е, че сам си плащаш за всичко, което ядеш, но храната в Истанбул е евтина, така че това не е болка за умиране. Все пак, за да не прежаднееш съвсем, се предлагат безплатна вода и чай.

Обиколката продължава около 4 часа. Групите са малки (не повече от 14 човека), така че няма да се чувстваш като немски турист на Черно море.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност