Close search

Лечебни свойства на подправките

Лечебни свойства на подправките Лечебни свойства на подправките Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Ястие без подправки е като кафе без каймак – яде се, но не е вкусно, пишат колегите от ozdravei.com. Историята не дава точни данни откога подправките се използват, но е факт, че без тях не може. Те „вдъхват” живот дори и най-обикновените и простички ястия и ухаят несравнимо. Подправките, с които придаваме вкус и аромат на ястията си и към които посягаме всеки път щом се заловим да готвим имат и лечебни свойства. Ето ги и тях:

Дафинов лист – всяка домакиня го познава и използва, тъй като той придава специфичен аромат на ястията. Но освен богат аромат, дафиновия лист съдържа в себе си голямо количество фосфор, желязо, цинк, магнезий, натрий и други, които влияят благотворно на храносмилателната система. Дафиновият лист помага при кашлица и задух, а народната медицина препоръчва на хората с проблеми с бъбреците, далака, черния дроб и опорно – двигателния апарат да приемат отвара от семена на дафинов лист.

Джинджифил – тази подправка освен, че е вкусна и ароматна е и много добър антиоксидант и се слави като афродизиак. Употребата на джинджифил помага при болки в стомаха и понижава нивата на холестерола.

Кимион – в българската кухня тази подправка се използва широко, тъй като придава на ястията уникален вкус. Кимионът има силно възбуждащо действие, много е ефективен при подут корем и газове и има много добро противомикробно действие.

Босилек – тази подправка има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Освен това помага при депресия и нервни смущения.

Кардамон – подобрява работата на храносмилателната система, успокоява нервната система и помага при проблеми със сърцето и бъбреците.

Розмарин – тази ароматна и вкусна подправка помага на хора със ставни проблеми, сърдечно болни, помага за работата на храносмилателната система и стимулира на кръвообращението.

Черен пипер – неутрализира отровите натрупани в организма, подобрява паметта, подобрява работата на храносмилателната система.

Сусам – тази подправка има благотворно влияние върху проблеми с храненето и се препоръчва на хора, които имат костни заболявания.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност