Лечебните качества на черния пипер
Черният пипер е великолепна и много любима подправка на всички, които предпочитат пикантната храна. Използва се предимно в индийската кухня, но популярността му нараства толкова много, че вече спокойно може да се счита за интернационална подправка.
Щипка от подправката, добавена в ястието подобрява вкуса на храната и й придава уникална пикантност и аромат. Освен най-известните качества на черния пипер в кулинарията, подправката притежава и редица важни качества за човешкото здраве :
1. Спомага за предпазване от рак – в проведени клинични проучвания от Университета в Мичиган Център, черният пипер спомага за подтискане на развитието на тумори на гърдата, благодарение на изобилието от т.нар. пиперин, който има силни противоракови свойства. Подправката е богата на витамин А, С, флавоноиди, каротини, и други анти-оксиданти, които се борят срещу свободните радикали.
2. Спомага за по-добро храносмилане – благодарение на пиперина в черния пипер той подобрява храносмилането на различни вещества в организма. С първите овкусени хапки, които приемате, подправката стимулира вкусовите рецептори, които от своя страна стимулират стомаха да произвежда солна киселина. Именно солната киселина е най-важна за храносмилането на протеини в стомаха. Щипка прясно смлян черен пипер добавен към ястието ще подобри вкуса, ще ви достави удоволствие и ще подобри храносмилането ви. Не прекалявайте с количеството на подправката, за да не получите странични ефекти, като раздразнен стомах.
3. Спомага за справяне с излишните килограми. В него се съдържа слой с т.нар фитонутриенти, които стимулират разграждането на мазнините. Стимулира изпотяването и уринирането, с което подпомага изчистването на организма от токсини и задържани течности. Добавяйте умерени количества вот подправката към храната си и се насладете от пикантния вкус и ползите за здравето и фигурата ви.
4. Спомага за облекчаване на дискомфорта, предизвикан от задържане на газове – черният пипер има свойствата да предотвратява образуването на газ и да премахва дискомфорта от подуване и колики. Ако харесвате пикантна храна, той е прекрасен заместител на други пикантни подправки, като лют червен пипер и чили.
5. Спомага за красива и чиста кожа – черният пипер прочиства организма от токсини, което веднага се отразява в по-добрия вид на кожата. Подправката се използва и като много добър ексфолиант. Добавете едро смлян черен пипер към ексфолианта за лице и той ще стимулира допълнително кръвообращението и подхранването на кожата. Силните му антибактериални свойства ще поддържат кожата ви здрава и млада и ще я предпазват от акне. Към козметичните ползи на екзотичната подправка ще добавим и справянето му с пърхот. Бърза рецепта за маска за коса против пърхот включва една 1 ч.л. смлян черен пипер смесен с извара. Нанесете сместа на скалпа и оставете да действа за 30 минути. Изплакнете, без шампоан. На следващия ден измийте косата с малко шампоан. Не прекалявайте с количеството пипер.
6. Спомага за справяне с депресиите и подобряване на тонуса – пиперинът в подправката засилва когнитивната функция на мозъка, която го поддържа в добра форма. Според различни клинични проучвания, консумирането на малки количества черен пипер подобрява концентрацията и функцията на мозъка и действа като анти-депресант, пише още zdravoslovno-hranene.com.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook