Спанакът предпазва от инсулт и засилва зрението
Сред листните тъмнозелени зеленчуци спанакът се ползва с най-голямо влияние. С прекрасен вкус, когато е суров в салати, освен това той се приготвя и поднася като гарнитура. Спаначеното пюре е основа за сосове и песто. Други спаначени комбинации служат за пълнеж на макаронени мидички и месни рула.
Суровият спанак е богат на бета-каротин, който защитава от рак и макуларна дегенерация. Съдържа също така фолат (срещу анемия и вродени малформациии), лутеин и зеаксантин, които предотвратяват макуларната дегенерация, засилват зрението и предпазват от рак на дебелото черво. Витамин С пък предотвратява остеоартрити и инсулт.
Замразен спанак може да се открие по магазините през цялата година. Пресният зеленчук се предлага на пазара през пролетта и есента.
Как да го изберете?
По възможност подбирайте от рехава купчина спанак в насипно състояние, а не пакетиран, и предпочитайте малки листа със свежа, еластична структура и яркозелен цвят. Избягвайте тези, повредени от насекоми, повяхнали, с дефекти или жълти петна. Избирайте тънките пред дебелите стъбла (белег за по-млади листа). Накрая използвайте носа си: пресният спанак трябва да мирише сладко и свежо.
Сложете пакетирания спанак в чекмеджето за зеленчуци в хладилника. Насипният приберете в найлонова торбичка и отново поставете в хладилника. И двата вида издържат до 4 дни. Спанакът се нуждае от грижливо измиване, за да се почисти от пясъка и пръстта, в които е расъл. Подрежете стъблата и поставете листата в купа или ги накиснете в мивката със студена вода. Разбъркайте спанака с ръце и го отстранете; пясъкът и пръстта трябва да са се утаили на дъното. Изпразнете купата и повторете процедурата, докато листата се изчистят напълно. Ако използвате зеленчука за салата, подсушете чистите листа с кухненска кърпа. Ако смятате да го варите, оставете водата по листата му и я използвайте за сваряването.
Готвене
Целите спаначени листа могат да се бланшират или да се пъхнат в микровълновата печка за малко (2 минути), преди да ги запържите или задушите в малко олио и бульон (5 минути). Нарязаният спанак става готов по-бързо.
Източник: zdravoslovno-hranene.com
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook